НОВИНИ

Казусът с машините: Отново размяна на реплики между ЦИК и "Сиела Норма"

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:02, 11.11.2021
Чете се за: 06:40 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Три дни преди изборите в неделя, нов казус се появи с непоръчани от ЦИК още 199 машини за гласуване. Служебният вътрешен министър разпореди спешна проверка. От ЦИК намират за противоречива информацията, която получават от "Сиела" за предназначението на машините. От "Сиела Норма" твърдят, че машините не са нова доставка и ЦИК знае за тях. Въпросите сблъскаха ЦИК и фирмата доставчик "Сиела Норма".

Разногласията между Централната избирателна комисия и "Сиела Норма" започват малко повече от седмица преди изборите, когато изведнъж в склада, в който се съхраняват машините, поръчани от ЦИК, се оказват и 228 машини, които са допълнително поръчани от "Сиела Норма".

Започва размяна на писма между двете институции, в които "Сиела" си иска машините, като заявява, че те са за презентационна дейност един път, а след това, че има трябва за резервни части за подмяна на дефектирали машини при изборите. От "Сиела Норма" са категорични, че винаги са говорили едно и също и няма разминаване в информацията. Вътрешният министър Бойко Рашков в същото време увери, че няма да допусне нито една от тези допълнителни машини да участва в изборите.

ЦИК: Има пълна сигурност, че никакви внесени машини няма да повлияят на изборния процес

От ЦИК твърдят, че не разбират защо първоначално от "Сиела Норма" обявяват тези 228 машини за износ за презентационна дейност в Албания и Грузия. А в последствие появилите се 150 и днес 199 машини вече се заявяват от "Сиела Норма" като резервни за части за изборите.

Според ЦИК новите 199 машини са били изненада за комисията, но по-скоро намират проблем в комуникацията със "Сиела Норма". Според комисията има много неясноти, които трябва да бъдат изчистени.

"Получаваме различна информация. Ние комуникираме чрез размяна на писма и в тези писма не сме информирани по никакъв начин, че "Сиела Норма" смята да внесе машини за резервни части. Аз бих дала следния пример, че ако човек има 5 автомобила в къщи от една марка, не си купува шести чисто нов, за да служи за резервни части", каза Росица Матева - зам.-председател и говорител на ЦИК.

Малко по-рано днес други членове на ЦИК също поискаха да бъде внесена яснота за какво са допълнителните машини.

"Нямало, първо, да бъдат използвани на територията на България, трябвало да бъдат използвани за демонстрационни гласувания в Албания и Грузия, после се оказа, че трябвало да бъдат за резервни части, само че Изборният кодекс е ясен и категоричен, тогава когато поради непреодолими външни обстоятелства не може да се проведе машинно гласуване, се преминава към гласуване с хартиени бюлетини", каза Красимир Ципов - член на ЦИК.

Скандалът с машините: Има ли устройства с неясен произход в складовете на "Сиела"?

Междувременно изпълнителният директор Веселин Тодоров беше повикан от вътрешния министър. По думите му е бил попитан за състоянието на резервните машини в складовете. Отрече твърденията, че ще се подменят машини в изборния ден.

"Те може би не са разбрали за какво става въпрос, тези машини са необходими сега, в централния склад, за ремонт и замяна на машините в централния склад, ние няма да заменяме машини в съботния и неделния ден, освен както ни е разпоредено от ЦИК, дейности, които те са ни разпоредели, но не трябва да влизам в детайлите, защото ни е забранено, така че тези машини са точно за тази цел, сега, преди изборите, да можем да ремонтираме и между двата тура, ако има втори тур, да можем отново да заменим или ремонтираме повредени машини, за съжаление, може и да не стигнат, ние нямаме вече възможност да внесем допълнително", каза Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма".

ОТ ЦИК аргументират с числа защо не им трябват резервни машини на "Сиела". За изборите трябвали 11936 машини, а ЦИК била поръчала и има 12837. Правосъдният министър коментира появяването на машините като странно.

"Един от странните факти, които се случват напоследък, но те не са свързани с работата на правителството, е появяването на тези машини. Със сигурност ще вземем мерки, защото това за нас е преднамерено действие, което цели да дискредитира доверието в изборния процес, но не е свързано с дейността на правителството, напротив. Аз мисля, че се прави всичко възможно и необходимо, така че да се обезпечи изолирането на тези машини по начин, който да не буди съмнение, че може да се включат в изборния процес", каза Иван Демерджиев, служебен министър на правосъдието.

И ЦИК, и вътрешният министър гарантират, че няма да допуснат нито една от машините, които не са поръчани и регистрирани за изборите да влязат в изборни секции.

"До настоящия момент няма данни, от които да се направят обосновани изводи, че допълнително внесените машини от "Сиела Норма" са назначени за изборни манипулации", каза Бойко Рашков - служебен министър на МВР.

ЦИК са сезирали късно снощи главния прокурор с искане за цялостно разследване за спорните машини. Проверката на МВР още не е завършила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За какво ни е необходима медицинска помощ от ЕС?
За какво ни е необходима медицинска помощ от ЕС?
9-годишно дете е пострадало леко при катастрофа в Русе
9-годишно дете е пострадало леко при катастрофа в Русе