НОВИНИ

Специално: Избори на 7 континента - МВнР за проблемите и предизвикателствата на вота в чужбина

Александър Марков
от Александър Марков
16:58, 11.11.2021
Чете се за: 08:12 мин.
Политика
Слушай новината

Бюлетините за провеждане на изборите в чужбина вече са изпратени, машините са пристигнали в някои държави, съобщиха от Министерството на външните работи. Зад граница ще се гласува с 416 машини в 208 секции. Общо секциите зад граница са 751 в 68 държави. Проблемите пред организацията не са нови : партиите късно определят своите представители в секционните комисии, не е ясно дали машините ще бъдат връщани от чужбина в България за евентуален втори тур.

Александър Марков: Благодаря Ви за интервюто. Всичко ли е осигурено - логистично и организационно - за изборите след няколко дни?

Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР: Мога спокойно да заявя, че вече сме осигурили абсолютно всичко, което е необходимо за провеждането на изборите на 14.11 от организационна и логистична гледна точка. Всички секции са осигурени с необходимите технически средства, помещенията са осигурени, така че нямаме притеснения от гледна точка на провеждането на изборите. Разбира се, има някои подробности, основно по назначаването на членовете на СИК-ове, в някои случаи има в последния момент членове, които се отказват, които прмерно се разболяват, така че в последния момент се налага да ги сменяме. Това, разбира се, създава известно напрежение но в никакъв случай няма да засегне изборния ден и провеждането на изборния процес.

Александър Марков: С какви трудности се срещна за пореден път МВнР при организацията на тези избори зад граница?

Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР: Основните проблеми, с които се сблъскваме, това са кратките срокове в Изборния кодекс. ИК не е предвиден, според мен, за толкова много секции в чужбина и такъв огромен обем от изборни книжа, членове на СИК-ове, това създава изключително напрежение при подготовката. Естествено, логистиката също се натоварва изключително много. За първи път изпращаме толкова много книжа в чужбина. На времето се е гласувало основно в дипломатическите и консулските ни представителства, а сега вече имаме огромен брой секции, които са извън, и то на много отдалечени места, включително на места, където нямаме представителства. Това е огромно предизвикателство. Работна група "Избори" набъбва с всеки нов избор, защото се изискват нови и нови неща. Помните, на 4 април се гласуваше само с бюлетини, на 11 юли вече имаше и машини, сега вече имаме и избори 2 в 1, може би машини за втори тур, тоест всеки път ни се възлагат повече и повече задачи, сроковете са същите, обемът от работа е много по-голям, а хората, които я вършат, са същите, така че предизвикателствата са твърде много и притесненията са ни, че - тъй като ИК е добре направен - за да може повече хора да гласуват, тоест да има повече секции, да могат да гласуват по-спокойно, но същевременно не е помислено как ще се организира. Представете си, че утре решат да се гласува, не както досега гласуваха 150-170 000, а 500 000 души и трябва да направим 3000 секции, тогава на практика ние няма да можем да се справим с такава задача. Така че трябва да сериозно да се помисли за промяна, хем да се даде възможност на българските граждани да гласуват по-спокойно, хем да може да се осигури този процес логистично и организационно.

Калин Анастасов, група "Избори" МВнР: Важно е да отбележим и да призовем българските граждани, създали сме всички необходими и достатъчни условия всеки, който желае, да подаде своя глас. Извън страната са изпратени над 700 000 бюлетини само за единия вид избор, така че не се притеснявайте. От гледна точка на книжа и материали, всичко е заредено, но това, както и г-н Кондов, каза е огромно предизвикателство. Когато в този процес не само ние сме ангажирани, но са ангажирани и наши партньори всеки със свои специфики на доставка или други, не може да контролираме изцяло процеса, така че наистина предизвикателствата са огромни. Отново за пореден път призоваваме да се помисли зад граница да се направи друг ред и начин за гласуване, като за нас гласуването по пощата е една много добра алтернатива на сегашното гласуване.

Александър Марков: Как се организират избори на седем континента?

Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР: С огромни усилия. С огромни усилия и денонощен труд, аз мога да кажа, че колегите не са се прибирали по-рано от 10-11, а някои са седели и след 12 часа, особено в последните 2-3 седмици, когато вече наближават сроковете. Същото се отнася и за посолствата, за консулствата, които наистина работят буквално без почивен ден включително, което де факто е много натоварващо.

Александър Марков: Кои от Вашите предложения за по-лесно гласуване бяха взети предвид?

Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР: Няколко неща бяха взети предвид, които със сигурност ще облекчат работата на СИК-овете. Примерно този номер на протокола, за който вече споделих, че ще бъде отбелязан и на друго място на страницата, а това ще облекчи много при сканирането да няма грешки. Грешките при сканирането водеха до около 30% върнати протоколи. Това е голямо облекчение, това ще съкрати много времето, в което членовете на СИК-овете чакат, за да получат одобрение, има и някои други детайли, които няма да засягам сег,а но във всички случаи ще ги видим в Методическите указания хората и ще видят, че работата им ще бъде по-лека. Ако бяха само обикновени избори, може б щеше да има малко по-бързо протичане на изборния процес, при 2 в 1 няма как да стане много по-бързо, ще бъде натоварено, но се надявам да проявят търпение нашите сънародници, които са се съгласили да бъдат членове на СИК-овете, защото ние имаме нужда от тях, така че имаме, че ще се съобразят с това.

Александър Марков: Ако искате да се обърнете към сънародниците ни зад граница?

Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР: Благодарим Ви още веднъж за прояването желание и отговорност, проявете търпение и нека всички да гласуват спокойно, да знаят, че изборите са честни, организирани са добре, по демократичен начин и няма да има никакво проблеми.

Калин Анастасов, група "Избори", МВнР: Гласуването трябва да бъде празник, а не да бъде напрежение.

Александър Марков: Благодаря Ви за интервюто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доставиха щадящите тестове в Пловдив - кога децата се връщат в клас
Доставиха щадящите тестове в Пловдив - кога децата се връщат в клас
Близо 360 000 дози ваксини са поставени след въвеждането на зеления сертификат у нас
Близо 360 000 дози ваксини са поставени след въвеждането на зеления сертификат у нас