НОВИНИ

Скандалът с машините: Има ли устройства с неясен произход в складовете на "Сиела"?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:15, 11.11.2021 (обновена)
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Четири дни преди вота в неделя, нов казус се появи с нерегистрирани още 199 машини за гласуване. Служебният вътрешен министър разпореди спешна проверка. От склада твърдят, че машини при тях няма, ставало въпрос за изборни книжа. Въпросите сблъскаха ЦИК и фирмата-доставчик "Сиела Норма".

Според ЦИК казус с броя на машините няма, те знаели за тяхното съществуване. Всъщност проблемът е в комуникацията със "Сиела Норма". Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов има много несъответствия:

"Защо на 3 ноември "Сиела Норма" обясни на ЦИК, а и публично пред обществеността, че тези 228 машини, другите 228, освен тези 199, са предназначени за техни операции в Грузия и Албания, а сега във вчерашното писмо до ЦИК иска те да бъдат използвани за ремонтни дейности по отношение на подготвяните за работа в изборния ден устройства за машинно гласуване", посочи Цветозар Томов.

Томов поясни, че е изцяло в компетенциите на ЦИК да допусне или да не допусне използването на тези машини в подготовката и в деня на изборите на 14.11.

"Комисията не е взела решение да ги допусне и аз искам да ги успокоя всички хора, че в изборите ще участват единствено машини, проверени и сертифицирани по начин, определен от ЦИК. Никакви други устройства, който и да ги е доставил, няма да бъдат допуснати", увери Цветозар Томов.

Малко по-късно днес други членове на ЦИК също поискаха да бъде внесена яснота за това за какво ще бъдат използвани тези машини, допълнително внесени от фирма "Сиела Норма". Те припомниха, че в Изборния кодекс категорично е записано, че в изборния ден повредени машини не могат да бъдат подменяни, а в този случай се преминава на хартиена бюлетина.

"През последните няколко дни получихме от "Сиела" писма за близо 600 машини, които нямало, първо, да бъдат използвани на територията на България, трябвало да бъдат използвани за демонстрационни гласувания в Албания и Грузия, после се оказа, че трябвало да бъдат за резервни части, само че Изборният кодекс е ясен и категоричен, тогава, когато поради непреодолими външни обстоятелства не може да се проведе машинно гласуване, се преминава към гласуване с хартиени бюлетини", коментира Красимир Ципов, член на ЦИК.

"Сиела Норма": Няма нови 199 машини, това е фалшива новина

На този фон изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е категоричен, че няма разминаване в информацията, че те винаги са поддържали резервни машини, пропорционално спрямо машините, с които трябва да се гласува на машинния вот. Отрече и това, че ще се подменят машини в изборния ден и допълни, че машини ще бъдат подменяни само преди изборите, ако сега покажат някакви дефекти или между първия и втория тур:

"Те може би не са разбрали за какво става въпрос, тези машини са необходими сега, в централния склад, за ремонт и замяна на машините в централния склад, ние няма да заменяме машини в съботния и неделния ден, освен както ни е разпоредено от ЦИК, дейности, които те са ни разпоредели, но не трябва да влизам в детайлите, защото ни е забранено, така че тези машини са точно за тази цел, сега, преди изборите, да можем да ремонтираме и между двата тура, ако има втори тур, да можем отново да заменим или ремонтираме повредени машини, за съжаление, може и да не стигнат, ние нямаме вече възможност да внесем допълнително", коментира Тодоров.

"Другият факт е, че тези машини са собственост на "Смартматик" и ако те решат, че трябва да ги пратят някъде другаде след изборите, те ще бъдат пратени някъде другаде след изборите. Ако решат, че могат да останат и след изборите в България за някаква поддръжка между изборите, те ще останат в България, но това вече трябва да бъдат питани "Смартматик", допълни Тодоров.

Междувременно изпълнителният директор Веселин Тодоров беше повикан от вътрешния министър в сградата на вътрешното ведомство. По думите му е бил попитан за състоянието на резервните машини в складовете. На въпроса къде са, той отговори, че устройствата са в склад във висшето транспортно училище.

Управителят на складовата база, пред която снощи една политическа партия изрази съмнение, че там се складират още машини за вота, отрече информацията:

"Никога при нас не са складирани машини и не са влизали на територията, нито са излизали на складовата база. Имаме сключен договор с Областна администрация и книжата, изборните бюлетини се разпределят в нашата складова база. Нито са доставяли, нито сме били в контакт с тях по каквато и да било причина", коментира Светослав Йорданов, управител на логистична база.

Очакват се резултатите от проверката на вътрешното министерство, разпоредена от министър Бойко Рашков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учителите ще получат по 100 лв. върху заплатата за тестване на децата в училище
Учителите ще получат по 100 лв. върху заплатата за тестване на децата в училище
13 нелегални мигранти са заловени край Шумен
13 нелегални мигранти са заловени край Шумен