НОВИНИ

"Сиела Норма": Няма нови 199 машини, това е фалшива новина

150 машини гласуване открити летище софия
bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 11.11.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

След като в публичното пространство се появи информация за нови 199 машини за гласуване с неясно предназначение, открити снощи в склад на фирмата "Сиела Норма" в бившето висше транспортно училище "Тодор Каблешков" в столицата, директорът на фирмата Веселин Тодоров опроверга новината в "Денят започва".

По думите му това са старите машини и няма нови устройства, пристигнали в страната.

"Няма нито една нова машина. Това са същите 150 машини, пристигнали на Летище София и едни 36, малко преди това пристигнали на Летище София и едни 13, останали от пролетта в нашия склад. Общо 199 машини, за които вече няколко дни се говори. Същите машини, които със съгласието на Софийска градска прокуратура са прибрани в този склад и за това разбира се всеки е бил уведомен", коментира Веселин Тодоров.

Складовете се охраняват от жива охрана и СОТ, допълни Тодоров. По думите му фирмата е уведомила ЦИК с молба да използва устройствата за резервни части, за да ремонтира вече установени проблеми с машините за гласуване и очаква всеки момент да получи такова разрешение.

Министър Рашков разпореди спешна проверка за новопоявилите се машини

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи като "противоречива" информацията, разпространявана от "Сиела Норма" и повдигна следния въпрос:

"Защо на 3 ноември, преди една седмица, "Сиела Норма" обясни на ЦИК, че тези машини за предназначени за операции за Грузия и Албания, а сега във вчерашното писмо изпратено до ЦИК се иска те да бъдат използвани за работа в изборния ден", повдигна въпросът Цветозар Томов.

Според него тази "противоречива информация е проблем за ЦИК", за това и снощи комисията е изпратила писмо с искане за допълнителни обяснения, допълни Томов.

В изборите ще участват единствено машини, проверени и сертифицирани по начин, определен от ЦИК, подчерта Томов. Той съобщи, че ЦИК не е взела решение да допусне използването на тези машини в подготовката и в деня на изборите на 14 ноември.

Веселин Тодоров отговори в ефира на сутрешния блок, че никога не е казвал, че устройствата няма да бъдат използвани за сервизна дейност.

"В писмата изпратени до ЦИК никога не е фигурирало, че ще бъдат използвани само за експорт, даже никога не сме казвали, че ще бъдат експортирани от България. Казвали сме, че ще бъдат използвани за сервизна дейност и презентационна дейност, не всички разбира се, няколко от тези машини ще бъдат показвани. Никога не сме твърдели, че те ще бъдат експортирани в някакви трети държави задължително", отговори Веселин Тодоров.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мръсен ли е въздухът в София?
Мръсен ли е въздухът в София?
България ще търси първа победа над Украйна
България ще търси първа победа над Украйна