НОВИНИ

Йонко Иванов за гонката с 15-годишния шофьор: Полицията не си свърши работата

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 11.11.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията не си свърши работата, защото я е страх, че ще бъде обвинена в насилие. Така председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов коментира в "Денят започва" гонката в столицата, при която 15-годишен шофьор помете 12 коли след полицейско преследване в София.

Той защо отговорните институции, включително и Столичната община, не реагираха навреме.

"14 км, 10 кръстовища, след като ние сме облепени с камери на всяко едно кръстовище, тези служители на МВР не можаха да намерят начин да противодействат. Говорим за GPS, за пропускателни пунктове. Този хлапак на 15 години можеше да е камикадзе, той можеше да е бежанец, може да е човек, който е дошъл с нечисти помисли и ние ще го оставим да стигне до Парламента, да се забие в него, без да противодействаме", изрази възмущението си Йонко Иванов.

По думите му инцидентът е поставил живота на много пешеходци в риск.

Младежът от гонката в София е задържан за 72 часа

Тези случаи, които напоследък са много често явление - дрифтовете в Стара Загора, в Студентски град, това означава, че трябва да има друг текст в закона, именно за шофьорското хулиганство, за тези хора, които агресивно и тенденциозно, с умисъл, застрашават живота на невинни хора, които се движат по тротоарите", каза Иванов.

Той допълни, че майката на момчето трябва да бъде подведена под отговорност и "да бъде закарана там, където и е мястото".

Майката на шофьора, помел над 10 коли, е била с него по време на гонката

"Колата сега ще се окаже, че няма гражданска отговорност, че не е тяхна собственост. Той е непълнолетен, няма свидетелство за управление на автомобила. И оттук-нататък тези 12 човека, потърпевши, къде ще си търсят правата? Тези хора, няма да си получат парите не в продължение на месеци, а в продължение на години", допълни Йонко Иванов.

Той призова за законови промени и нова нормативна база за обучение на водачи на МПС.

Целия разговор може да гледате във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат се три дестинации за реванша Джошуа - Усик
Обсъждат се три дестинации за реванша Джошуа - Усик
Двама пациенти с COVID-19 загинаха при пожар в румънска болница
Двама пациенти с COVID-19 загинаха при пожар в румънска болница