НОВИНИ

Отварят нова изборна секция в Сърбия

Мария Чернева
от Мария Чернева
10:25, 11.11.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Избори 2023
Слушай новината

В Сърбия за изборите на 14 ноември се отваря една нова секция в град Зренянин заради спортно състезание, което се провежда по същото време. Така българите в Сърбия ще могат да гласуват в Белград, Ниш, Босилеград, Цариброд, Нови Сад и Зренянин. От посолството очакват вотът да мине гладко. А наблюденията в годините сочат, че избирателната активност е ниска.

Новата секция ще бъде отворена в град Зренянин, където има заявки за гласуване, свързани с международно спортно състезание.

"Там ще се проведе шампионат по карате, българският национален отбор ще участва както и индивидуални клубове, около 72-ма има записани в списъците на ЦИК", заяви Петко Дойков, посланик на България в Република Сърбия.

Състезанието ще приключи на 16 ноември, така че за втория тур не се очаква да има гласуващи, но секцията ще остане.

"Това не е прецедент. На предшестващите избори имахме аналогичен случай в град Нови Сад - изненадващо се появи необходимият брой повече от 40 заявления за гласуване", допълни Петко Дойков.

И гласуващите там българи са посетили града заради фестивала Екзит по същото време. И въпреки че сега няма нужния брой заявки, от посолството са длъжни да организират гласуване в Нови Сад.

Новите секции оскъпяват два пъти изборите в Сърбия, където от години не могат да се похвалят с голяма избирателна активност. Официално българите в Сърбия са над 10 000, последният път са гласували едва 800.

"Средно около 300 - 350 души излизат за изборите. Като се има предвид колко граждани на Цариброд имат българско гражданство, колко има работещи от Цариброд в България, колко има студенти още и завършили, които следват, бройката е малка", добави Борис Лазаров, Радио и телевизия Цариброд.

Според журналиста не само ковид е причина за по-слабия интерес.

"Всичко това, което в последните 6 месеца се случи на българската политическа сцена, малко и тук пообърка хората", каза още Борис Лазаров.

А и до този момент нито един кандидат-депутат или президент не е посетил Цариброд, за да разясни политиката си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как изглежда удостоверението за наличие на антитела
Как изглежда удостоверението за наличие на антитела
Задържаха мъжа, който остави част от Аспаруховия мост без осветление
Задържаха мъжа, който остави част от Аспаруховия мост без осветление