НОВИНИ

Проф. Петко Салчев, НЗОК: Силният натиск върху интензивните отделения намалява

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 11.11.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

Силният натиск върху интензивните отделения намалява, както и този върху болниците. Надявам се, че нашата система ще се справи без чужда помощ. Това каза в "Денят започва" управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

По думите му финансите на лечебните заведения са в много добро състояние.

"Болниците не лекуват Ковид за своя сметка. Непрекъснато се правят проверки за изпълнението на рутинната дейност на лечебните заведения, затова как се разходват парите в болниците. Ние превеждаме към лечебните заведения това, което са заявили", допълни проф. Петко Салчев.

Според него няма източване на Здравната каса.

"Контролните органи, когато е необходимо, санкционират. До края на годината всички средства, които са по бюджета на НЗОК, ще бъдат предоставени на лечебните заведения, даже и резервът, който предварително беше разпределен", добави проф. Петко Салчев.

По думите му, относно бюджета за следващата година, предстоят разговори с Министерството на финансите. Проф. Петко Салчев заяви, че бюджетът няма да бъде по-нисък от тази година. Той подчерта, че фармацевтичният съюз никога не му е искал оставката. Не бих посъветвал да бъде вдигана здравната осигуровка, каза още проф. Петко Салчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Личев: Внос на незаконни отпадъци в България няма
Асен Личев: Внос на незаконни отпадъци в България няма
Има ли тестове за антитела в лабораториите?
Има ли тестове за антитела в лабораториите?