НОВИНИ

Над 4000 бежанци остават на границата между Беларус и Полша

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:07, 11.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията по границата между Полша и Беларус. Над 4000 мигранти се опитват да преминат на територията на ЕС, подпомагани от Минск. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел ще наложи допълнителни санкции на Беларус.

И тази нощ няколко хиляди бежанци останаха в ничията земя между Полша и Беларус. Условия няма, термометрите отчитат градуси под нулата. В пограничната територия в очакване на път на Запад са между 3000 и 4000 души.

Полша: Възможна е "въоръжена" ескалация на напрежението по границата с Беларус

Юсеф е на 37. Жена му и двете му деца все още са в Сирия. Тръгнал е към Европа по новия маршрут - през Беларус. Той е сред онези бежанци, които бяха изтласкани обратно в Беларус от полски войници, само за да бъдат върнати повторно на територията на ЕС от беларуски униформени.

Разказва, че в дните преди в крайна сметка да попадне в полски бежански лагер, е мислел, че ще умре.

Един беларуски войник ме изрита в лицето. Няколко минути съм бил в безсъзнание. Събудих се в кръв, носът ми беше счупен. Нямахме нито храна, нито вода.

Бяхме стотина души на границата. Един войник преряза оградата и ни каза - отивайте в Полша, казва Таер, бежанец от Сирия.

Беларус обвинява Полша в "умишлено" ескалиране на напрежението около мигрантите

Сателитни снимки показват, че към границата се придвижват близо 10 000 души. Според европейските лидери, с помощта на беларуските власти.

След разговор с Джо Байдън в Белия дом, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС ще разшири обхвата на санкциите си срещу Минск. По думите й, напливът на бежанци по границата не е мигрантска криза, а опит на режима на Лукашенко да дестабилизира своите съседи.

Полша обяви, че е засилила охраната по границата си, както и че е възможно да обяви извънредно положение, ако напливът на бежанци не спре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес получаваме зелен сертификат за антитела
От днес получаваме зелен сертификат за антитела
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ