НОВИНИ

Напрежение по границата между Полша и Беларус

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 10.11.2021
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Расте напрежението по полско-беларуската граница. Двете страни си отправят взаимни обвинения за мигрантската криза. Там са струпани стотици бежанци, които искат да преминат от Беларус в Полша.

Полската полиция съобщи, че е задържала над 50 мигранти за последното денонощие. Беларуски граничари твърдят, че има пострадали мигранти. Паралелно днес бяха проведени разговори на високо равнище за разрешаването на ситуацията.

Полското министерство на отбраната публикува кадри в Туитър с твърдението, че беларуски войник стреля, за да сплаши струпалите се край телената мрежа хора. На свой ред, беларуската гранична полиция разпространи видео с ранени хора и обвини полските граничари, че бият бежанците. Варшава е разположила на границата близо 15 000 военни на фона на зачестилите опити за преминаването ѝ.

Около 2000 мигранти са в леден капан в граничната зона между двете държави, оказали се в центъра на ескалиращ международен скандал. Те са основно от Близкия изток, сред тях има жени и деца.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки обвини Беларус в държавен тероризъм и заяви, че това е отговорът на режима на Лукашенко заради подкрепата на Варшава за беларуската опозиция.

"Това, пред което сме изправени, нека да е ясно, е проява на държавен тероризъм", коментира Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

Беларус обвини ЕС, че е отговорен за мигранското напрежение. Външният министър на страната заяви, че Минск ще търси отговор на кризата заедно с Русия.

"Политическото изнудване спрямо Беларус продължава. Западът вече говори за пети пакет санкции, причината за които този път е мигрантската криза, провокирана от самия Европейски съюз и неговите страни членки, граничещи с Беларус", заяви Владимир Макей, министър на външните работи на Беларус.

Външният министър на Русия Сергей Лавров коментира:

"Много ефективно се развива антибеларуската кампания, започната от Вашингтон и европейските му съюзници, включително в международните организации. В тясно сътрудничество координираме нашите действия", допълни Лавров.

Президентът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел също обсъдиха по телефона ситуацията на полско-беларуската граница. От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че двамата лидери са изразили загриженост за хуманитарните последици от мигрантската криза. Ангела Меркел, чиято страна е предпочитана дестинация от мигрантите в ЕС, е призовала Путин да упражни влияние над режима в Минск във връзка с миграционната криза.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде изчезна фирмата, която трябваше да достави половината тестове за учениците?
Къде изчезна фирмата, която трябваше да достави половината тестове за учениците?
Строги противоепидемични мерки за феновете на ЦСКА в Норвегия
Строги противоепидемични мерки за феновете на ЦСКА в Норвегия