НОВИНИ

Първи ден с тестване в клас - как се справиха децата и учителите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:02, 10.11.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

Първи ден на тестване в българските училища на учениците от 1-ви до 4-ти клас. 57% от родителите в страната са дали своето съгласие това да се случи. Тестове обаче има само за 13 области. Заради неосъществена доставка в другите 15, децата не тръгнаха днес на училище. В столицата 68% от родителите решиха децата им да бъдат тествани.

В столичното 23-то училище тестването премина лесно и добре, като игра за децата. Продължи около 20 минути. Помагаха учители, родители, студенти медици. Самите родители казаха, че това е начинът децата да бъдат на училище и така се прави в другите страни.

Към 7.30 ч. сутринта в столичното 23-то училище започнаха да идват малките ученици - общо 260. Първо тези от трети и четвърти клас, после и от първи и втори. Тук 87% от родителите са дали съгласие за тестване. Вчера децата бяха гледали клип как се прави теста. А част от тях дойдоха с майките си - доброволки.

Заради заповедта на двамата министри - здравния и просветния, медии не можеха да влизат в класните стаи, там бяха само децата и тези, които правят тестовете - учители, родители доброволци, медицински лица.

На децата, които не бяха успели да закусят, малко след тестването бяха дадени закуски.

Децата от 1-ви до 4-ти клас в 13 области се връщат в клас от днес

Във Варна 9000 ученици бяха тествани. В училище "Свети Климент Охридски" се върнаха повече от половината паралелки.

В Благоевград 63% от родителите са дали съгласие за тестване. Днес много от тях изпращаха децата в училище със закуска в кутия.

Колкото до 15-те области, в които няма тестове, просветният министър каза, че има нова поръчка за много повече тестове. Ден след като се появят в склада, ще бъдат транспортирани до тези области.

Колкото до по-големите, нека тръгнат по-малките, виждате има затруднения с доставката, когато осигурим най-малките, защото там е най-голям проблемът с присъственото обучение, до една седмица ще тръгнат и другите.

Днес се оказа, че третокласник от Добрич е показал положителен резултат. Ще му бъде направен тест в лаборатория. Не е контактувал с децата от класа.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неизправна газова бутилка причини пожар в Пловдив, пострадал е пенсионер
Неизправна газова бутилка причини пожар в Пловдив, пострадал е пенсионер
Шофьорът от вчерашната гонка в София е на 15 години
Шофьорът от вчерашната гонка в София е на 15 години