НОВИНИ

Децата от 1. до 4. клас в 13 области се връщат в клас от днес

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:12, 10.11.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

В 13 области в страната учениците от 1-ви до 4-ти клас днес влизат в час. Преди това на всички трябва да им бъдат направени щадящи тестове за коронавирус.

Това ще се случи само там, където училищата са получили тестове, създали са съответната организация и родителите на повече от половината от всяка паралелка са декларирали, че са съгласни децата им да се тестват.

Родителите на 57% от учениците от 1-ви до 4-ти клас в общините с обща заболеваемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище. В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено.

Как тестват учениците за COVID-19 (СНИМКИ/ВИДЕО)

Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е най-силно в София. 21 училища в столицата ще отложат старта на реалните часове, докато се подготвят. Присъствените занятия могат да започнат за близо 78% от паралелките.

На второ място е област Добрич. На последно място е област Монтана с едва 36% съгласни с новите условия родители.

В повече от половината - 15 области на страната, не са доставени тестове заради неизпълнена поръчка от доставчика и те ще започнат присъствено обучение най-рано следващата седмица. Някои от големите градове като Пловдив и Бургас останаха без тестове за децата, въпреки че над 70% от класовете са готови да тръгнат отново на училище при новите условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болници в Нидерландия призоваха за по-строги мерки срещу COVID-19
Болници в Нидерландия призоваха за по-строги мерки срещу COVID-19
Слънчево със сутрешни мъгли днес
Слънчево със сутрешни мъгли днес