НОВИНИ

Вижте къде учениците се връщат в клас от утре

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:30, 09.11.2021
6910
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

В 15 области на страната утре децата от 1-ви до 4-ти клас няма да тръгнат на училище, тъй като там не са доставени тестове. В останалите 13 области, включително София-град, тестове има и обучението ще започне присъствено, но не във всички училища.

През миналата седмица здравното министерство сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени.

Останалите тестове не са налични в базата на Българския Червен кръст заради некоректно поведение от страна на доставчика, обясни служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той заяви, че здравните власти ще направят всичко възможно тестове да бъдат разпределени навсякъде до вторник, 16-ти ноември, когато започва новата учебна седмица.

МЗ: До началото на следващата седмица се очаква всички училища да разполагат с тестове

Области, в които има тестове:

- София-град
- Благоевград
- Добрич
- Кюстендил
- Пазарджик
- Варна
- Габрово
- Кърджали
- Шумен
- Силистра
- Търговище
- Смолян
- Разград

Области, в които няма тестове:

- Пловдив
- Русе
- Хасково
- Бургас
- Стара Загора
- Сливен
- Ямбол
- Велико Търново
- Плевен
- Ловеч
- Видин
- Враца
- Монтана
- Перник
- София-област

СОФИЯ

В София 68% от малките ученици се връщат в клас или това са 78% от паралелките. Много от училищата са напълно готови. 21 училища отлагат началото на тестването за следващите дни.

В столичното 140-о училище в кв. "Обеля 2" са готови за тестването утре. 80% от децата ще дойдат на училище. Тестовете ще правят учители и родители доброволци. На двора в училището ще има шатра, където първо ще се тестват учителите. След това ще бъдат направени и тестовете на децата в клас.

БУРГАС

В Бургаска област 82% от всички училищни паралелки са изявили желание да бъдат тествани в клас и да продължат присъствено учебните занятия. Областта обаче е от тези, които все още чакат доставка на щадящите тестове и не е ясно кога ще пристигнат. Въпреки това е направена организация за учебния процес. По предварителни разчети децата в областта ще се върнат най-рано в клас другата седмица.

В Основно училище "Васил Априлов" в морския град над 86% от родителите на ученици от 1-ви до 4-ти клас са дали съгласие децата им да бъдат тествани. 99% от персонала също е съгласен да взима проби на децата. Дори има родители доброволци, които са изявили желание да се включат в процеса.

ПЛОВДИВ

Учениците в Пловдив ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат тестовете.

От Община Пловдив обявиха, че по предварителни данни 75%, или общо 416 паралелки, от 1-ви до 4-ти клас в общинските училища ще започнат присъствено обучение.

Става дума за общо 60% от учениците, или 7202 деца, които ще могат да се върнат в класните стаи, когато щадящите тестове бъдат налични.

Повечето учители имат готовност с тестването на цял клас. В някои училища преподавателите отказват да правят тестове на децата, а в други все още набират доброволци.

Въпреки това само 4 са училищата в Пловдив, които няма да започнат присъствено като това са учебни заведения с по-висока концентрация на деца от уязвими групи.

ВАРНА

До момента родителите на над 9000 ученици от 1-ви до 4-ти клас са дали своето писмено съгласие децата им да бъдат тествани. Това прави малко над 50% от всички. Общият брой на малките ученици във Варна е над 16 000.

17 училища в областта остават на дистанционно обучение, тъй като не са получили съгласие за тестване от по-голямата част от родителите.

Тестове ще правят учителите и медици. В някои училища се появи идеята дори дванадесетокласниците да се включат в тестването на по-малките ученици. В едно от училищата родители също са готови да се включат в тестването.

Тестовете пристигнаха във Варна рано тази сутрин.

СЛИВЕН

В Сливенска област 42% от паралелките, в които се обучават ученици от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат в клас.

3181 родители са дали съгласие децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата за COVID-19. В област Сливен учениците от 1-ви до 4-ти клас са 7682-ма.

34 училища в Сливенско ще възобновят обучението в присъствена форма, като в 17 от тях 100% от паралелките се връщат в клас.

21 училища ще продължат онлайн обучението, като най-малките ученици в тях са предимно деца в риск.

Тестоветe за COVID-19 все още не са доставени в Сливенска област.

В РУО-Сливен нямат яснота кога това ще се случи и кога ще бъде възобновена присъствената форма на обучение на учениците от 1-ви до 4-ти клас.

В областите, които за момента остават на онлайн обучение, родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат. Така ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от 1-ви до 4-ти клас.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима българи с фалшиви PCR тестове са задържани на Дунав мост
Трима българи с фалшиви PCR тестове са задържани на Дунав мост
Ема Радукану обяви името на новия си треньор
Ема Радукану обяви името на новия си треньор