НОВИНИ

Половината поръчани тестове се бавят. Учениците от 15 области засега остават вкъщи

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:40, 09.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването още 200 000 щадящи теста за COVID-19.

През миналата седмица здравното министерство сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Към този момент няма информация кога тестовете ще бъдат доставени.

В 14 часа днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров ще даде брифинг, който може да проследите пряко на сайта bntnews.bg и на страницата ни във Фейсбук.

Малките ученици в 13-те области, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас от утре - 10 ноември. Не всички училища обаче ще възобновят присъственото обучение веднага.

Подробности за готовността на училищата в София вижте във видеото.

В столичното 140-то училище тази седмица се очаква да влязат в час 80% от учениците от първи до четвърти клас. От ръководството на училището са осигурили и шатра в двора за тестване на персонала.

60% от учениците в Пловдив готови да се върнат в клас, чакат щадящите тестове

Във Варна в клас се връщат малко над 50% от учениците от начален етап. 17 училища в областта остават на дистанционно обучение, тъй като не са получили съгласие за тестване от по-голямата част от родителите.

Подробности за ситуацията в морската столица вижте в прякото включване на Деян Михайлов.

Тестването ще продължи докато заболеваемостта не спадне до под 250 на 100 000 души.

В Сливен 42% от началните паралелки в се връщат в клас

В областите, които за момента остават на онлайн обучение, родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат. Така ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от I до IV клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 представи новия си дом
ЦСКА 1948 представи новия си дом
60% от учениците в Пловдив готови да се върнат в клас, чакат щадящите тестове
60% от учениците в Пловдив готови да се върнат в клас, чакат щадящите тестове