НОВИНИ

"Сиела Норма": Около 400 са допълнителните машини, ще се използват за сервизна дейност

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 09.11.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Броят на допълнителните машини, извън устройствата, с които ще гласуваме на 14 ноември, е около 400. Това съобщи в "Денят започва" Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата, доставяща машините на изборите. Коментарът идва ден след като още 150 машини бяха открити на склад на територията на Летище София.

Нови 150 машини за гласуване са открити на Летище София

Тодоров обясни, че допълнителните машини няма да се използват за предстоящия вот. Тяхното предназначение е да послужат за сервизна дейност или резервни части едва след изборите, ако някоя от машите се счупи в изборния ден, "защото нормалното е не когато дойдат избори да разберем, че има счупени машини, а преди това да ги оправим, за да бъде за следващите избори всичко перфектно", допълва Тодоров. Той даде и пример с изборите от 11 юли, когато около 100 машини са били повредени, а бройката на счупените устройства през април е била и по-голяма.

Ако непосредствено преди 14 ноември се установи, че някоя от машините е повредена, тогава устройството ще бъде заменено с една от резервните машини, но това ще стане с изричното нареждане на ЦИК, поясни Тодоров.

"За изборите има 13 000 машини, които се ползват и ние трябва в 24-часов срок да ги ремонтираме или заменяме. Това е част от гаранционното обслужване. Съвсем резонно е да очакваме около 1 - 2% от тези машини да дадат някакъв дефект, проблем, например при транспортирането", коментира Веселин Тодоров.

Той добави, че допълнителните машини не са смесени с останалите. По думите му ЦИК е разпоредила всички устройства да бъдат съхранявани в един склад, но фирмата е отказала да ги вкара там.

Относно отправените упреци, от страна на някои политически сили, които сравняват скандала с допълнителните машини с "аферата Костинброд", Веселин Тодоров отговори, че допълнителните устройства не представляват никаква заплаха.

"Те са извън склада с машините за изборите. Ако бяха влезли и бяхме изпълнили това разпореждане на ЦИК, нямаше да е толкова сигурно, че няма някакви рискове. Това щеше да породи съмнение. Аз мога да твърдя, че те не представляват никаква заплаха", увери Тодоров.

3200 души ще отговарят за поддръжката на машините в изборния ден у нас и в чужбина. Машините за гласуване извън страната са с инсталиран софтуер и вече се транспортират.

Веселин Тодоров сведе до минимум възможностите за хакерски атаки и допълни, че машинният вот гарантира честни избори. По думите му "можем да гарантираме една от най-добрите системи в света и България трябва да бъде пример за Европейския съюз".

Целия разговор може да гледате във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо поражение на Академик в Балканската лига
Първо поражение на Академик в Балканската лига
Златните момичета с грандиозен бенефис на 16 декември
Златните момичета с грандиозен бенефис на 16 декември