НОВИНИ

Какво става с 228-те машини - разяснения от институциите

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:30, 07.11.2021
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Защо на територията на склада с машините за изборите има и още 228 машини, които са извън бройката на предвидените за гласуване 1600? И днес разясненията от отговорните институции продължават.

Вчера една от партиите в кампанията повдигна въпроса, а от публично заседание на ЦИК от 4 ноември стана ясно, че от комисията знаят за случая и са предприели незабавно действия. Според фирмата доставчик машините са предвидени за дейности в Албания и Грузия и не са свързани с българските избори 2 в 1 на 14 ноември.

И още - от ЦИК са сезирали ДАНС и уверяват, че няма как да стане смесване между устройствата.

Въпросните 228 машини са собственост на "Сиела Норма" и са закупени за тестове в Албания и Грузия. Това заяви в предаването "Неделя 150" по БНР главният секретар на МВР Петър Тодоров. Според Тодоров те са доставени заедно с още 800 машини, които са предназначени за изборите. Пратката е влязла у нас от Гърция и докарана под конвой от границата до София. Машините за изборите са разтоварени в склада, а тези за тестове останали навън в контейнер. Така че според главния секретар не може да има смесване на машините.

"Тези 228 въпросни машини по никакъв начин не са вкарани в склада, както беше оповестено. Те са били на отделен принцип, съответно затворени в един метален контейнер и запечатани. След като са докарани в района на склад са разтоварени и са оставени вън на плаца до склада, а 800-те машини за изборите са проверени от ЦИК и вкарани в склада", заяви Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Прокуратурата е започнала проверка по случая с машините. От държавното обвинение съобщиха, че още в петък в Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от вносителя на устройствата "Сиела Норма". В него се излагали твърдения за "неправомерни действия от страна на служители на МВР". Дежурен прокурор е възложил незабавно проверка на ДАНС, която да завърши в срок от 48 часа. Изискана е и информация от ЦИК.

От МВР обаче съобщиха, че в сигнала не е имало твърдения за "неправомерни действия" на жандармеристите, охраняващи склада. "В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напусне района на склада. Разпространеното съобщение е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма", твърдят още от вътрешното министерство.

От "Сиела Норма" заявиха, че сигналът, който са подали, не е бил срещу служители на реда, които са изпълнявали заповед. След заседанието си днес и ЦИК излезе със съобщение, че е информирала ДАНС незабавно след получаване на информацията за тези 228 машини, които не са част от договора за изборите. ЦИК не е възлагала закупуване и доставката им. Те са транспортирани от "Сиела Норма", заедно с машините за вота на 14 ноември.

От ЦИК са изискали информация от "Сиела Норма" за тяхното предназначение, собственост и причините, поради които са били транспортирани едновременно с другите машини, както и серийните им номера. В предаването "Говори сега" заместник-председател на ЦИК Димитър Димитров обясни:

"Не, не сме и знаели, че ще има такива машини. Ние сме поръчали 1600, те са докарани на пристанището в Пирея. Може би има някакъв фирмен проект на самата "Сиела". Тя обаче не ни е уведомила затова. Няма как да нямаме някакъв вид подозрения, че пристига нещо, за което не сме се договорили. Те са описани по номера и няма как да се смесят. За да вкарате една такава машина, трябва някой да ви изработи картата, флашката и всичко останало, което правят други - Информационно обслужване. Така че спрягането на всичките тези части плюс самото билдване на софтуера няма как да се случи така, че да се произведе чутовен резултат".

ЦИК очаква "Сиела Норма" да предостави изисканата информация, а всички компетентни държавни органи – информация за предприетите действия и извършените проверки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква ни съществено захлаждане през новата седмица
Очаква ни съществено захлаждане през новата седмица
"Чуковете" нанесоха първо поражение на Ливърпул
"Чуковете" нанесоха първо поражение на Ливърпул