НОВИНИ

Зимният сезон за къщите за гости в Сапарева баня пред провал

bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 07.11.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Как ще празнуваме Коледните и Новогодишни празници? И тази година подготовката за мнозина започва отрано, но пандемията променя много планове. На прага на новия зимен сезон и предстоящите празници, голяма част от къщите за гости в Сапарева баня например няма да отворят. Причината е, че няма никакви резервации, а вече направените се отменят, заради изискването за зелен сертификат.

И тази година къщите за гости на Калинка Андреева ще останат празни за празниците, а причината отново е влошаващата се противоепидемична обстановка в страната и изискванията на здравните власти.

"В момента хората са обаждат, питат дали изискваме зелен сертификат, в момента, в който им кажем, че изискваме зелен сертификат, нещата не стигат до резервация и просто приключват. За декември нямам нито една резервация", сподели Калинка Андреева, собственик на къщи за гости в Сапарева баня.

В града има над 150 къщи за гости. От началото на пандемията обаче половината от тях не работят, а заради високите сметки за ток друга част са фалирали.

"Електроенергията поскъпна приблизително двойно, от 21 стотинки, сега смятах, последно около 42 стотинки за киловатчас средна цена, което ни стресира. Засега не вдигаме цените, но ни затруднява", допълни Лазар Маргин, собственик на вилен комплекс в Сапарева баня.

"При нас, при малките къщи за гости, мярката 60 на 40 е неадекватна. Никаква помощ от никого. Няма да има зимен сезон, ако нещата продължават така", каза още Калинка Андреева.

От туристическия бранш в Сапарева баня се надяват голяма част от хората да се ваксинират . В противен случай, според тях, повече от 80% от бранша няма да издържи да работи на загуба още една година.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хераклея Синтика разкрива личността на загадъчен пълководец
Хераклея Синтика разкрива личността на загадъчен пълководец
Лудогорец пречупи Локо Пд след автогол в 90-ата минута
Лудогорец пречупи Локо Пд след автогол в 90-ата минута