НОВИНИ

Обратно в клас - доставиха първата пратка щадящи тестове за COVID-19

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:49, 07.11.2021
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

180 000 бързи щадящи тестове за учениците от 1-ви до 4-ти клас вече са разпределени в 11 регионални управления на образованието. Тестовете за София бяха предадени тази сутрин. Утре ще пристигнат и останалите 220 000 теста, очаква се и министърът на образованието да издаде заповед с подробно разписан механизъм как ще става тестването. Той призова родителите да се включат в процеса.

Тестовете бяха докарани от базата на Българския Червен кръст в Лозен до логистичния център на Столичната община в Панчарево. Утре до 11.00 ч. тези тестове ще бъдат разпределени в 24-те района на Столичната община в базови училища. След това ще се изчака крайният срок за родителите - 12.00 часа на 8 ноември, за да изпратят декларациите за съгласие дали да бъдат тествани децата им и след това според нуждите на училищата тестовете ще бъдат разпределени.

МОН отговори на най-задаваните въпроси за тестването на учениците

От синдикат "Образование" пък излязоха с декларация, в която се казва, че 87% от учителите не са готови да извършват тестовете. Здравният министър Стойчо Кацаров им отговори, че това са само опасения и е уверен, че ще се справят.

Малките ученици трябва да влязат в клас с маски и да ги свалят само за пробата. Ако няма позитивен тест в класа, децата започват с учебния процес, при позитивен резултат, съответното дете се изпраща на PCR тест. За него родителите трябва да вземат направление от педиатъра, за да е безплатен.

"Общото в тестовете е, че се дава проба в контейнер, така че нищо не влиза в устата на децата. Разликата е в контейнера - в единия случай е пликче, в другия е пластмасова епруветка. Ако се забавят тестовете, ако не могат да намерят екипи за тестване, защото пак повтарям - един учител няма да може да се справи в пълен клас, тогава няма да тръгнат присъствено в този ден. Никой не е казал, че в сряда всички деца трябва да бъдат на училище", заяви Николай Денков, служебен министър на образованието.

Ако заболеваемостта в съответната община падне под 250 на 100 000 население, тестването ще отпадне. Вече е обявена и обществената поръчка за следващата по-голяма доставка на тестове 1 милион и 460 хиляди. Те ще стигнат поне за месец. Учителският синдикат излезе с декларация, с която настоява родителите да правят тестовете на децата, защото малките ученици не трябва да стоят гладни и жадни в училище. Здравният министър Стойчо Кацаров ги увери, че ще се справят.

"Прави се за първи път, нормално е хората да се притесняват. Сигурен съм, че здравните власти ще намерят начин и знаят какво правят и ще намерят правилния начин. От наша гледна точка съм убеден, че това са условията, така че да осигурим безопасна среда", посочи Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

Никола Николов има две деца в столичното 51-о училище. Споделя, че е предал декларация със съгласие за тестване на децата в училище, защото смята, че учениците на тази възраст е особено важно да са в стаите и да учат.

На този фон родители от град Раковски протестираха срещу тестването на учениците. Притесняват се, че антигенните тестове, които ще се използват, не са достатъчно надеждни. Според тях, ако пробата излезе положителна, детето ще бъде изолирано, трябва да му се направи PCR тест, което ще доведе до стрес. Протестиращите настояха учениците да се върнат незабавно в час, без да бъдат тествани.

В понеделник те ще се съберат в двора на училището в квартал "Секирово". Родителите ще изготвят декларация до институциите, с която да предупредят, че ако не бъдат чути, няма да позволят на децата си да се обучават и дистанционно.

"Решихме всички родители тук от понеделник да застанем в 8.00 часа, ако не ни пуснат вътре в училището с децата, да не ги пускаме онлайн вече, понеже смятаме, че това не е начинът за решение на здравната криза в България. Нямаме болни в Раковски обаче ни спират децата, това ни притеснява, на общи критерии го дават за цялата област", коментира родителят Дончо Димитров.

Приоритет на Министерството на образованието е присъственото обучение в безопасна среда, а хибридното образование ще става според възможностите на училищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец пречупи Локо Пд след автогол в 90-ата минута
Лудогорец пречупи Локо Пд след автогол в 90-ата минута
От утре само ваксинирани на полетите за САЩ
От утре само ваксинирани на полетите за САЩ