НОВИНИ

Санитари от спешното отделение във Видин започнаха гладна стачка

bnt avatar logo
от БНТ
10:28, 10.11.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Санитарите от спешно приемното отделение в болницата във Видин започнаха гладна стачка от днес.

Стачкуващите казват, че парите за работа на "първа линия" са им изплащани частично. Настояват за пълно възстановяване на средствата, както и за оставката на ръководството на лечебното заведение.

Протестът е организиран от синдикат "Здравеопазване" към Национален синдикат "Защита".

Гладната стачка ще е щафетна докато не бъдат изпълнени исканията на санитарите. Те поставиха срок за оставката на ръководството на видинската болница.

„Ако до днес 17-18 часа няма тая оставка, ние утре заминаваме в София пред министерството да стачкуваме. Другото, което искаме, за което сме се надигнали, това е, че си искаме парите, които ни се полагат на първа линия." - казва Саша Копчева, санитар.

„Изискваме си парите, защото от миналата година само април сме взели." - категорична е и санитарката Веселка Николова - "Това ни интересува и си искаме парите да си ни върнат."

Санитарите казват, че работели при еднакви условия, а парите за първа линия са разпределяни неравномерно. За да няма ощетени санитарите решили да ги делят по между си.

„Не може един месец да си на първа линия, другия да не си или примерно три да са на първа линия, другите да не са." - смята Веселка Илиева

„От известно време почнаха от ръководството на Спешно приемно отделение да искат, да изискват, не да искат, пари да им се дават и на тях. По какви причини и къде отиват парите, не знаеме." - споделя Саша Копчева, санитар.

Саша допълва, че откакто повдигнали въпроса за възнагражденията си, са подложени на психологически тормоз - на всички били наложени наказания, а не знаели защо.

От ръководството на болницата са категорични, че са спазили методиката на здравното министерство за изплащане на възнагражденията за работа на първа линия.

„Методиката е спазена по всички правила, ако има някакви съмнения, нека бъде направена проверка." - категоричен е д-р Богдан Томов, зам.-директор на МБАЛ „Св. Петка"-гр. Видин

Заместник-директорът на видинската болница обяви, че не знае в спешното отделение да са събирани допълнително пари от санитарите, а наказанията са налагани заради неспазване на конкретни задължения по време на дежурство.

Репортаж: Анжела Каменова, БНР- Радио Видин/Станислав Калинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново рекордно мръсен въздух в Индия
Отново рекордно мръсен въздух в Индия
Стефан Янев: Гарантирам, че сме взели всички необходими мерки за честен и прозрачен вот
Стефан Янев: Гарантирам, че сме взели всички необходими мерки за честен и прозрачен вот