НОВИНИ

България е задействала механизма на ЕС за гражданска защита

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:32, 10.11.2021
5303
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

България е задействала механизма на ЕС за гражданска защита, съобщават от Здравното министерство.

Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията.

По този механизъм България може да получи освен медицински кислород (при хипотеза на повишена консумация, която не може да отговори на производствените възможности на България), но също така и апаратура за кислородолечение от типа High flow nasal cannula (HFNC); респиратори за инвазивна интервенция; реанимационни легла за интензивни отделения; пациентски монитори; медицински специалисти, които да съдействат при лечението на COVID пациенти.

"България задейства Механизма за гражданска защита на ЕС вчера заради тежката ситуация в страната, свързана с COVID-19. Българските власти поискаха медицински пособия и апаратура, сред които значителен брой апарати за обдишване, монитори за пациенти, легла за интензивна грижа. Това, което ние правим в момента е, че чрез нашия център за бързо реагиране се обърнахме към всички държави-членки, за да видим дали някой е в състояние да предостави исканата апаратура и пособия. Също така ще проверим медицинските запаси на самия EС, които се намират в няколко държави", каза говорителят на ЕК Балаж Уйвари.

Целта на активирането на механизма е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, да може незабавно да се доставят необходимите средства.

Засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване, уточняват от здравното ведомство. Ако такава се наложи, ЕК ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ. Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипът на Бербатов: Изумени сме от наглостта на Борислав Михайлов
Екипът на Бербатов: Изумени сме от наглостта на Борислав Михайлов
Все пак отложиха мачове на ЦСКА и Лудогорец за 2022 година
Все пак отложиха мачове на ЦСКА и Лудогорец за 2022 година