НОВИНИ

Бейби бум в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 10.11.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Бейби бум в Пловдив. Ковид пандемията определено не е отказала родителите да умножат членовете на семействата си, отчитат акушерите от региона. Висока раждаемост отчитат родилните отделения и клиники в края на лятото. Все повече са жените, които раждат трето или дори четвърто дете.

За месеците от юли до септември в Пловдив и областта са родени точно 1954 бебета. Това е с близо 10% повече спрямо предходното тримесечие.

Действително някъде летните месеци, юли и август, особено август, имаше бум на новородени деца. Така или иначе това са едни зимни бебета, които, както хората се шегуват, стават за това, че хората повече си стоят вкъщи или на това, че са преоткрили себе си по време на тези локдауни, казва д-р Диана Аргирова, началник на отделението за недоносени бебета в УМБАЛ "Пловдив".

Първото бебе на Зорница е точно от децата, заченати и родени в пандемичното време.

Определено не ни е спряло, пък и то не се знае ковид докога ще продължи. Пазила съм се много. Бях намалила контактите си до минимум, за да се предпазя по време на бременността от ковид.

В Университетска болница "Пловдив" все повече наблюдават тенденцията за раждане на трето и дори четвърто дете.

Все повече високообразовани майки раждат и по трето и по четвърто дете. Почти всеки ден в отделението има такава жена, която е с осъзнато второ, трето или четвърто дете. Много ще се радвам действително да се запази тази тенденция, тъй като това е в другите западни държави, особено във Франция, казва още д-р Диана Аргирова, началник на отделението за недоносени бебета в УМБАЛ "Пловдив".

Гинеколозите очакват, че ако темпът продължи до края на годината, ще бъде надмината раждаемостта от 2020 година, когато в региона на Пловдив са проплакали 6954 деца.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево, но ветровито време днес
Слънчево, но ветровито време днес
Подготвят кризисните центрове за бедстващи пътници в Русенско
Подготвят кризисните центрове за бедстващи пътници в Русенско