НОВИНИ

Подготвят кризисните центрове за бедстващи пътници в Русенско

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 10.11.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Четири кризисни центъра ще подслоняват бедстващи пътници през зимата в Северна България. Вече започна зареждането им с продукти и дезинфектанти заради коронавируса. А от Община Русе и Областния съвет на Българския червен кръст планират създаването и на пети кризисен център.

Първият кризисен център на БЧК отваря врати преди 12 години в село Бъзън. Приютява закъсали пътници от главния път Русе - Варна, където заради навяванията снежните преспи често надхвърлят 2 метра. В него могат да се подслонят 10 души, без зелен сертификат и без ваксина.

Ако някой от бедстващите е със симптоми на ковид, ще бъде прегледан в местната здравна служба, ще му бъде направен и тест за коронавирус.

Помещенията са оборудвани с всичко необходимо, за да могат изпадналите в беда хора да получат храна и да пренощуват на топло.

Основно се зареждат с хранителни продукти от първа необходимост, които, разбира се са пакетирани, консервирани с по-дълъг срок на годност, обясни Антоанета Ябанозова - експерт мениджмънт на бедствията към Областен съвет на БЧК-Русе.

Преди три години имахме наистина сериозна зима. Имаше закъсали 15 души в своите автомобили. Мисля, че бяха за три дни при нас, разказа Василена Цанкова, кмет на село Бъзън.

Когато центърът се препълни, жителите на селото с готовност приютяват закъсалите непознати в домовете си.

В следващите дни ще бъдат заредени с продукти и останалите три кризисни центъра. Те се намират в Сливо поле, Бяла и село Пиргово.

Репортер: Пламенка Тонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бейби бум в Пловдив
Бейби бум в Пловдив
Неизправна газова бутилка причини пожар в Пловдив, пострадал е пенсионер
Неизправна газова бутилка причини пожар в Пловдив, пострадал е пенсионер