НОВИНИ

Мръсен ли е въздухът в София?

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 11.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

В последните два дни няма превишение на стойността на фините прахови частици в София. Това каза в "Денят започва" Тодорка Петкова, главен експерт в отдел "Мониторинг на въздуха, шума и радиологичен мониторинг" към Изпълнителната агенция по околна среда.

По думите ѝ основният замърсител на въздуха, не само в столицата, но и в страната, са фините прахови частици, като през зимата се наблюдават най-много превишения на нормата.

"Наблюдава се трайна тенденция на понижение на концентрациите в годишен аспект", допълни Тодорка Петкова.

Столична община е приела Програма за подобряването на качеството на въздуха, приета е и новата програма с хоризонт 2021-2026 година, заяви Теодора Полимерова, директор на Дирекция "Климат, енергия и въздух" към Столичната община.

Тя добави, че се въвеждат нови съвременни информационни форми чрез мобилни приложения.

"Обновяване на информационната система на общината, създаване на специален сайт. Първата мярка е въвеждане на стимули за подмяна на старите отоплителни уреди, по такава програма Столичната община работи в последните две години", каза още Теодора Полимерова.

Общината работи и по мащабна програма за модернизация на градския транспорт, обновен е автопаркът с 90% - предстоят доставки на нови електрически автобуси, като вече има доставени 60.

"По отношение на мярката за буферните паркинги общината има изградени такива по линиите на метрото, тази година се въведоха в експлоатация още два паркинга към съществуващите такива в "Младост", на стадион "Васил Левски", на "Интер Експо Център", в "Надежда", търсят се възможности за изграждане на още такива", каза още Теодора Полимерова.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Репортер: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна акция за купуване на гласове в Бургас - има задържани (СНИМКИ)
Поредна акция за купуване на гласове в Бургас - има задържани (СНИМКИ)
"Сиела Норма": Няма нови 199 машини, това е фалшива новина
"Сиела Норма": Няма нови 199 машини, това е фалшива новина