НОВИНИ

Канада грабна билет за Топ 8 след ефектен мач с Австралия

Канадците триумфираха в дуела с австралийците и си проправиха път до четвъртфиналите

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
16:15, 30.07.2024
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
канада австралия баскетбол
Снимка: FIBA
Слушай новината

Националният отбор на Канада извоюва втори пореден триумф и си проправи път до Топ 8 на олимпийския турнир при мъжете на Игрите в Париж. Баскетболистите на Жорди Фернандес се наложиха над Австралия с 93:83 в среща от група А, изиграна на закрития стадион "Пиер Мороа" в Лил. Двата отбора си спретнаха дуел изпълнен доста смени на водачеството, но в последната част канадците намериха пътя към ценния успех и нанесоха първо поражение на играчите на Браян Горджиян.

Това се оказа достатъчно за "кленовите листа" да оглавят групата с пълен актив от две победи, а австралийците се намират на второто място с успех и поражение. На 2 август (петък) канадският тим ще има за съперник Испания, докато "кенгурата" ще срещнат Гърция.

Стрелбището бе отворено още в началните минути. Дилън Брукс се опита да влезе в обувките на водещ реализатори за символичните домакини, а от другата страна Джош Гиди, Данте Екзъм и Патрик Милс отвърнаха на предизвикателството. Брукс и Андрю Нембърд влязоха в режим на точконосители за канадците, но Дайсън Даниълс и Джок Ландейл имаха последната дума в края на дебютния период, извеждайки символичните гости с 2 точки напред.

Шей Гилджъс-Алекзандър и Ар Джей Барет имаше други планове, които осъществиха още в началото на следващата десетка, когато „кленовите листа“ си припомниха на бърза ръка какво е да водиш в резултата. Те обаче получиха незабавен отговор от Милс и Даниълс. Все пак повечето аргументи в офанзивен план за австралийците доведоха до това да се приберат в съблекалнята при 49:45 в своя полза.

Надстрелването властваше с пълна сила и в хода на третата част. Все пак точните мерници на Лугенц Дорт, Барет, Брукс и Гилджъс-Алекзандър вдъхновиха северноамериканците към едноличното водачество. Екзъм първи се опита да даде тон на „кенгурата“ по пътя им към евентуален обрат, но Дорт и Барет направиха така, че канадците да имат 2-точков актив след 30 минути игрово време.

Ефективността в нападение драстично намаля в дебютните моменти на заключителната четвърт. Впоследствие „кленовите листа“ се отърсиха по бързо от ситуацията и започнаха да докосват победата чрез Джамал Мъри, Барет, Брукс и Гилджъс-Алекзандър. Екзъм и Ландейл обединиха усилия в нов опи за австралийски обрат, Кем Бърч пое щафетата и довърши започнатото за канадския тим.

Ар Джей Барет запали искрата за северноамериканците със своите 24 точки, 7 борби и 5 асистенции. Шей Гилджъс-Алекзандър и Дилън Брукс се разписаха с по 16 точки, Лугенц Дорт приключи с 11.

Джош Гиди даде всичко от себе си за австралийците, отчитайки с 19 точки, 7 борби и 6 асистенции. Джок Ландейл завърши с 16 и 12 овладени под двата ринга топки, Данте Екзъм наниза 15 точки, Дайсън Даниълс регистрира 10 и 6 овладени под двата коша топки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар и между карловските села Баня и Ведраре
Пожар и между карловските села Баня и Ведраре