НОВИНИ

Кандидат-премиерът на ГЕРБ става ясен утре. С кои имена се спекулира?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:10, 09.05.2023
Чете се за: 04:57 мин.
Политика
Слушай новината

ГЕРБ-СДС ще обявят кой е изборът им за премиер утре в парламента. Бойко Борисов даде да се разбере, че името вече е известно, като той очерта и неговия профил. Неофициално се завъртяха имената на управителя на БНБ Димитър Радев и еврокомисаря Мария Габриел.

Коя е Мария Габриел?

ГЕРБ ще използва първия мандат, за да състави правителство каквото и да им струва това, обяви Бойко Борисов. И заяви, че ще се търси подкрепа от всички в парламента, въпреки че най-добрият вариант продължава де е общ кабинет с втората политическа сила. Борисов не изключи варианта за експертно правителство с подкрепа от останалите партии.

След като получи още седмица време от президента, първата политическа сила даде ясна заявка.

"Да използваме първия мандат с наш премиер и да съставим правителство. Обръщам се към всички партии - избори през август, така каза и президентът Радев, избори без бюджет са катастрофа", каза Бойко Борисов.

ГЕРБ-СДС са готови с кандидат за премиер.

"Ще предложим безспорен премиер, ще го направим утре в парламента преди лидерите на всички партии и повярвайте, изборът ни е абсолютно за точния момент, верния момент, това което българите очакват, а те очакват да се тури ред в хаоса, да заработят еврофондовете и Плана за възстановяване. Очакват процедурите по Шенген, по еврозоната да тръгнат. Очакват правосъдната реформа и законите, по които сме поели ангажимент", каза Борисов.

Снимки: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ отново посочи, че най-добрата формула за управление е с втората политическа сила ПП-ДБ. Даде обаче да се разбере, че ако с тях не се получи, е готов на вариант - експерти в кабинет с многопартийна подкрепа.

Първият мандат: ГЕРБ предлага премиер, а министрите ще определят с партиите, които ги подкрепят

"Най-стабилните европейски демокрации работят по този начин. Слагаме на масата програмата. Слагаме на масата тези приоритети. Слагаме приемлив премиер, който казах утре ще го съобщя и правим правителство. Категорично сме решени да го направим, каквото и да ни струва това, каквито и обиди, ако не стане с вторите - с останалите, но ние не можем повече да разделяме на добри и лоши партиите в парламента, всички те са излъчени от българския народ.

Много умувахме какво ще понесе като пасив партията, много с колегите, но който го е страх от мечките, не ходи в гората.

Правителство ще има, поемаме риска, поемаме вашия хейт, поемаме опорките ви, надяваме се, ако сме с вторите това да не се случи и ще е много добре и ви гарантирам, че ще влезем и в Шенген и в еврозоната, ако сме заедно с програмно правителство.

Първият мандат, така както народът е казал, с излъчен премиер, който ще е гордост за България, гордост за Европа. Върху състава, вие ме иронизирахте, кутийки, но слагам празните имена на министри и министерствата и с тези, които се съгласят да има споделена отговорност поделяме имената на министрите", каза лидерът на ГЕРБ.

Ще има ли подкрепа кабинет с първия мандат?

На многобройните въпроси за профила на бъдещия премиер и дали няма да е той, Борисов отговори:

"Моето самочувствие не е малко, но в случая говорим за нещо, което може да изведе държавата от катастрофата, ние сме катастрофирали, ние сме фалирали, ние сме загубили целия си външен облик".

Борисов описа бъдещия премиер като красив, умен и многоезичен. В медиите се появи неофициална информация, че еврокомисарят Мария Габриел е изборът на Борисов за премиер. Източници от партията посочват и друго име - това на управителя на БНБ Димитър Радев. Кой ще е номинацията за премиер, ще стане ясно утре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествия "за" и "против" "Безсмъртния полк"
Шествия "за" и "против" "Безсмъртния полк"
Адвокатът на шофьора, причинил катастрофата на "Сливница": Няма спомен за голяма част от събитията
Адвокатът на шофьора, причинил катастрофата на "Сливница": Няма спомен за голяма част от събитията