НОВИНИ

Президентът дава на партиите още седмица за разговори преди връчването на първия мандат (Обзор)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:02, 09.05.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Президентът Румен Радев ще връчи на 15 май първия проучвателен мандат за излъчване на правителство. Ще го получи кандидатът за премиер, посочен от първата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС. Според държавния глава е логично да се направя всички опити за сформиране на правителство още с първия мандат.

Президентът дава още седмица за разговори между политическите сили в опита да се сформира редовно правителство от 49-ия парламент. Очаква партиите да използват това време по най-добрия начин. Отбеляза, че до този момент няма видим резултат от работата на парламента.

"За мен е абсурдно народни представители да говорят на нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите към своите избиратели. Партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, а изглежда, че в същото време искат да вържат ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет. Това е безотговорно към хората и към държавата. Затова ще връча първия проучвателен мандат на 15 май, следващия понеделник", каза Румен Радев.

Според държавния глава е логично да се положат усилия, за да се излъчи правителство с първия мандат.

"Логично е да се направят всички опити за сформиране на правителство с първия мандат, защото тогава се полага наистина да бъде съставено правителство. Тогава вероятността според мен е и най-голяма".

Кой ще е кандидат-премиерът на ГЕРБ?

Излъчването на редовно правителство не трябва да се обвързва с предстоящите местни избори, е мнението на президента.

"Ако наистина действията на партиите и техните сметки са подчинени на предстоящите местни избори, това обрича определено на неуспех и работата в парламента и най-вече работата по съставяне на правителство. Според мен не трябва тези неща да се свързват. Това не е политическата логика, когато говорим за отговорност за съставяне на правителство и за приемане на важни закони".

Румен Радев е убеден, че ако се стигне до избори през лятото, това крие много рискове, като ниска избирателна активност, което означава и ниска легитимност на парламента.

"Рискуваме бюджетът и много важните закони да не бъдат приети. Това означава България да загуби цялата тази инерция и всичко, което постигнахме в момента за членството ни в Шенген. Това означава да загубим не просто пари, това означава да загубим възможност за ускоряване на реформите и модернизацията на страната", заяви президентът.

По повод разменените реплики между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов президентът Радев отбеляза:

"Няма да коментирам диалозите между висши магистрати, но е важно час по-скоро и категорично да се установят както извършителите, така и подбудителите и организаторите на това посегателство над главния прокурор. Има и нещо по-важно от самия инцидент, това е, че българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с реалната борба с корупцията и престъпността".

Президентът напомни също, че служебният кабинет многократно е подавал сигнали до прокуратурата за нередности, но няма развитие по тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокатът на шофьора, причинил катастрофата на "Сливница": Няма спомен за голяма част от събитията
Адвокатът на шофьора, причинил катастрофата на "Сливница": Няма спомен за голяма част от събитията
Симоне Индзаги: Милан е качествен отбор, подготвени сме по възможно най-добрия начин
Симоне Индзаги: Милан е качествен отбор, подготвени сме по възможно най-добрия начин