НОВИНИ

Олаф Шолц настоява за реформиран и разширен "геополитически" ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 09.05.2023
Чете се за: 05:37 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент днес се проведе пореден дебат от поредицата "Това е Европа", този път с германския канцлер Олаф Шолц. Депутатите обсъдиха предизвикателствата пред общността и нейното бъдеще.

Думите на Шолц дадоха много ясно послание накъде трябва да се движи ЕС като глобален играч. Той каза, че се нуждаем от геополитичеки разширен ЕС. Съюз, който ще може да влияе върху процесите не само на стария континент, а в световен план.

В речта си пред Европейския парламент Шолц заяви, че "Европейският съюз трябва да се промени" и добави: "Европа трябва да се обърне към света". Той заяви, че светът става все по-многополюсен и че Европа трябва да търси повече глобално сътрудничество при равни условия.

"Онези, които изпитват носталгия по мечтата за европейска световна сила, онези, които обслужват фантазиите за национални суперсили, са заседнали в миналото", каза Шолц, пише БГНЕС.

Европа ще бъде чута, само ако говори с един глас, подчерта Шолц.

"Бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна ни показа колко важно е това да бъде осъзнато", добави той и заяви, че ЕС трябва да се стреми към много по-тясно военно сътрудничество.

Той произнесе речта си в Страсбург в същия ден, в който Русия празнуваше Деня на победата. "В Москва, на 2200 км североизточно оттук, Путин дефилира със своите войници, танкове и ракети. Нека не се плашим от подобна демонстрация на сила", заяви Шолц пред Европейския парламент, визирайки руския президент Владимир Путин.

"Нека да останем непоколебими в подкрепата си за Украйна - докато е необходимо", каза той.

Усилията за възстановяване на Украйна ще се нуждаят от "политически и финансов капитал в дългосрочен план", каза още германският канцлер. Нахлуването подчерта зависимостта на ЕС и особено на Германия от вноса на енергия от Москва. Съществуват подобни опасения за прекомерна зависимост от Китай в производството.

Германският лидер вижда Китай като партньор въпреки промените в отношенията.

"Отношенията ни с Китай са удачно описани от триадата "партньор, конкурент, системен съперник", където съперничеството и конкуренцията от страна на Китай несъмнено се увеличиха", каза той.

Шолц заяви, че е съгласен с идеята на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Европа трябва да намали рисковете, свързани с икономическите ѝ зависимости от Пекин.

Според германския канцлер, има нужда от реформи и в рамките на ЕС.

В речта си пред Европейския парламент Шолц заяви, че Европейският съюз трябва да рационализира процеса на вземане на решения в областта на външната политика и данъчното облагане. Той настоя по-конкретно решенията по въпросите на външните отношения да се вземат с мнозинство, а не с единодушие.

Свободната търговия и обещанието на ЕС към Балканите и Африка

Шолц засегна и теми като свободната търговия, присъединяването на нови членове и миграцията.

"Има голям смисъл бързо да сключим нови споразумения за свободна търговия с Меркосур, Мексико, Индия, Индонезия, Австралия, Кения и, в дългосрочен план, с много други държави", каза канцлерът.

"Ако продължим безплодните преговори за нови споразумения за свободна търговия през следващите години, други ще диктуват правилата - с по-ниски екологични и социални стандарти", предупреди той.

Шолц подчерта също, че ЕС трябва да спази обещанието си към бъдещи членове като страните от Западните Балкани, като същевременно гарантира, че те ще предприемат необходимите реформи, за да могат да се присъединят към блока.

По отношение на връзките на ЕС с Африка канцлерът заяви, че партньорствата трябва да "изоставят евроцентричния поглед от миналото десетилетия."

"Преодоляването на последиците от колониализма трябва да бъде съществена характеристика на всяко европейско партньорство със страните от Африка, Азия и Латинска Америка", каза Шолц.

Той също така заяви, че ЕС трябва да разгледа дългогодишните спорове относно миграцията, като подчерта, че много части на Европа спешно се нуждаят от работна ръка от държави извън блока.

Според Шолц, реформата на европейската система за предоставяне на убежище трябва да се стане факт преди изборите за Европейски парламент през следващата година.

Вижте повече във видеото от Николай Кръстев, както и коментар на Ева Мария Попчева, евродепутат от група "Обнови Европа"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивша председателка на общинска комисия в Пловдив твърди, че била принудена да фалшифицира изборите за кмет през 2015 г.
Бивша председателка на общинска комисия в Пловдив твърди, че била принудена да фалшифицира изборите за кмет през 2015 г.
До месец ще бъде готов законът за приемане на еврото у нас
До месец ще бъде готов законът за приемане на еврото у нас