НОВИНИ

До месец ще бъде готов законът за приемане на еврото у нас

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:42, 09.05.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

До един месец ще бъде готов законът за приемане на еврото у нас. Това съобщиха от Министерството на финансите по време на дискусия, посветена на влизането на България в еврозоната. От икономическия и социален съвет към правителството се обединиха около тезата, че страната ни трябва да приеме еврото най-късно на 1 януари 2025 година.

Три са основните предизвикателства пред България по пътя ѝ за еврозоната. Първо, трябва да бъдат приети необходимите закони, за да отговаря нормативно и институционално страната на изискванията.

"Вярвам, че НС ще изпълни своите ангажименти в най-скорошен порядък и ще приеме необходимите законодателни актове", каза Росен Желязков - председател на НС.

"Макар през миналата година да имаше спекулации, че България едва ли не ще влезе насила в еврозоната, България ще влезе тогава, когато всички ние свършим работата, която е пред нас", каза служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

Второто предизвикателство пред страната е да изпълни критериите за влизане в еврозоната, а именно да се справи с високата инфлация и да не допусне високо ниво на дефицита в държавния бюджет.

"Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната заради сравнително ниското ниво на цените в сравнение с цените от ЕС и страните от еврозоната, трябва да се отбележи, че икономиката на страната ни е над 3 пъти по енергийно интензивна от останалите икономики в ЕС", каза Методи Методиев - служебен зам.-министър на финансите.

Третото предизвикателство пред страната е да бъдат убедени хората в ползите от въвеждане на единната европейска валута.

"Нашето общество има нужда от подобни дискусии, в които всички сме тук, представители на различни институции на синдикати, на работодатели, за да можем да отговорим компетентно и откровено на всички въпроси", каза Нина Стоянова - подуправител на БНБ.

Предстои и провеждането на обширна информационна кампания, която да обясни на хората какви са ползите от приемането на общата европейска валута..

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олаф Шолц настоява за реформиран и разширен "геополитически" ЕС
Олаф Шолц настоява за реформиран и разширен "геополитически" ЕС
Матей Казийски за завръщането в националния отбор: Все още мисля по въпроса
Матей Казийски за завръщането в националния отбор: Все още мисля по въпроса