НОВИНИ

Роберта Мецола: ЕС е проект за мир, за икономическа стабилност и сигурност

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:41, 09.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ЕС е проект за мир, проект за икономическа стабилност, проект за сигурност. Това каза в навечерието на 9 май председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя даде 30-минутно специално интервю за европейските обществени телевизии.

Ето и акценти от него:

"Това, което не сме и предполагали миналата година на Деня на Европа е, че днес все още ще продължаваме да говорим за инвазията на една страна в друга. Всеки ден украинците са подложени на бомбардировки, докато защитават основни ценности и свободи, които ние в този парламент бяхме приели за даденост.

Тази седмица ще се опитаме да одобрим извънредно решение за изпращане на повече боеприпаси на украинците, за да защитават земята си. Докато сме на темата за Деня на Европа бих искала да очертая още нещо, за което гласувахме единодушно. И то е, че всеки един държавен и правителствен ръководител е за приемането на Украйна за страна кандидат за членство в ЕС. Това е не само символично, но и възможно най-силното послание, че ЕС е проект за мир, проект за икономическа стабилност, проект за сигурност.

И не на последно място, когато една страна гледа на ЕС като на свой дом, моята позиция е, че ЕС трябва да държи вратите си широко отворени. И да не подценява последиците от определени решения, като това една страна да не бъде приета за член.

Когато Румъния и България не бяха приети в Шенгенското пространство миналата година, последва огромен обратен ефект върху населението на тези страни, които са чакали цяло десетилетие, за да получат зелена светлина да продължат напред. Изцяло в нашите ръце е, като страни, като институции и като граждани да кажем - да, когато са изпълнени критериите, не трябва ли да ви приемем?"

Как отбелязахме Деня на Европа?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фон дер Лайен отбеляза Деня на Европа в Киев. За какво си говориха със Зеленски?
Фон дер Лайен отбеляза Деня на Европа в Киев. За какво си говориха със Зеленски?
Желко Обрадович преди петия мач между Партизан и Реал: Трябва да бъдем готови за всичко
Желко Обрадович преди петия мач между Партизан и Реал: Трябва да бъдем готови за всичко