НОВИНИ

Как отбелязахме Деня на Европа?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:00, 09.05.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на Стария континент. Това е датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа през 1950 г. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана, която предшества Европейски съюз. А през 1985 г. ръководителите на страните от Съюза решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.

Денят на Европа се отбелязва от 18 години у нас, с постановление на Министерския съвет. Честванията днес започнаха пред сградата на Президентството с издигането на знамето на Европейския съюз. Кулминацията ще е пред сградата на Централната минерална баня, чиято фасада ще стане арена на 3D аудио-визуално светлинно шоу и което ще започне след 21.00 часа. Ще бъдат разказани различни истории за ценностите на Европейския съюз, а в ролята на разказвач ще бъде изкуственият интелект. Достъпът до шоуто е свободен.

И тази година традицията беше спазена - пред сградата на Президентството беше издигнато знамето на Европейския съюз. Преди церемонията президентът прие почетния караул на Националната гвардейска част.

За Деня на Европа българският еврокомисар Мария Габриел призова ценности като мира, демокрацията и солидарността да се пазят. Тя участва в граждански диалог за предизвикателствата и възможностите пред България в сферите на иновациите и образованието. В дискусията се включиха ученици и студенти.

"Нека всички помним, че мирът, солидарността и демокрацията не са дадености, всички заедно да ги пазим и да ги изпълваме със съдържание. Днешната тема е именно това - ключ към това как можем да изпълним със съдържание тези ценности, и благодарение на тях да дадем развитие и на страната си, и на Европа. За мен ключовата дума днес е възможности - образованието и иновациите дават възможности за всеки - за гражданите, за регионите, за икономиката. За нас като общество, за нас като страна България, за нас като континент", каза Мария Габриел.

Снимки: БТА, БГНЕС

В Деня на Европа за пета година фасадата на една от най-емблематичните сгради ще оживее с 3D мапинг шоу.

Под надслов "Заедно" Централната минерална баня, в която се помещава Регионалният исторически музей на София, ще стане арена на истински спектакъл.

"Тук сме и на среща с различни култури, различни религии, и затова сме заедно. Имаме синагога, джамия, православен храм. Това е и Европейският съюз. Заедно сме в ЕС, заедно градим своето бъдеще с поглед, отправен към бъдещето сме, затова говорим и за изкуствен интелект, за дигитални умения", каза Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Аудио-визуалното шоу е част от втория фестивал "Лунар", който започва от четвъртък и ще продължи 4 дни. На 23 знакови места в София артисти от цял свят ще разкажат истории чрез светлини и ще ги превърнат в галерия на открито. Спектакълът започва от 21 часа и ще продължи до полунощ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Константинова на четвъртфинал на двойки на тенис турнир за жени във Финландия
Йоана Константинова на четвъртфинал на двойки на тенис турнир за жени във Финландия
Георги Свиленски: Прекалено много се забавя връчването на първия мандат
Георги Свиленски: Прекалено много се забавя връчването на първия мандат