НОВИНИ

Шествия "за" и "против" "Безсмъртния полк"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:11, 09.05.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Мотивите на столичната община да забрани шествието е заявеното от участниците в него, че ще използват руски и съветски знамена. Според общината, в момента те може да се тълкуват като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна. Въпреки забраната на кмета Фандъкова, шествието на "Безсмъртния полк" в столицата тръгна от паметника на Незнайния воин и стигна до паметника на Съветската армия.

"Не виждам какво лошо има в това, че има хора, които почитат Деня на победата", каза Пенчо Зулчев, Национално движение " Русофили ".

"Тук са се събрали хора, които помнят жертвите на Втората световна война, които помнят жетвите на българската антифашистка съпротива, които помнят българските жертви във Втората световна война", каза Александър Симов, БСП.

От общинския съвет заявиха, че кметът на София е направила каквото трябва и е забранила марша, останалото е работа на МВР.

"Кметът на София госпожа Фандъкова издаде заповед за прекратяване на това мероприятие, но дотук приключват нейните възможности и да прави каквото и да било. Тя не е МВР", каза Георги Георгиев, председател на СОС.

Пред паметника на Съветската армия участниците в шествието бяха освиркани от противници на марша на "Безсмъртния полк". Те заявиха, че са срещу агресията на Русия в Украйна и с възгласи "Тук не е Москва" настояха за събаряне на паметника на Съветската армия.

Двете групи бяха разделени от плътен кордон полицаи и до сблъсъци не се стигна.

Цветя пред Паметника на Съветската армия поднесоха членове и депутати от БСП заедно с Корнелия Нинова. Тук дойде и руският посланик у нас Елеонора Митрофанова. Тя заяви, че 9 май не трябва да се забравя и историята не трябва да бъде пренаписвана.

По-късно, тя се включи в Марша в Пловдив, където коментира.

"Не знаех, че маршът на "Безсмъртният полк" в София е бил забранен. Не искам да коментирам тази забрана. Важно е, че той все пак се проведе", каза Елеонора Митрофанова.

Снимки: БГНЕС

В Пловдив шествието не беше забранено. Маршът се проведе и в други градове в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светослав Вуцов ще се подложи на операция
Светослав Вуцов ще се подложи на операция
Кандидат-премиерът на ГЕРБ става ясен утре. С кои имена се спекулира?
Кандидат-премиерът на ГЕРБ става ясен утре. С кои имена се спекулира?