НОВИНИ

Министерството на финансите: До месец ще бъде готов закон за приемане на еврото

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:24, 09.05.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

До месец ще бъде готов законът за приемане на еврото. Това съобщиха от Министерството на финансите по време на дискусия, посветена на влизането в Еврозоната.

По време на срещата, организирана от икономическия и социален съвет, бяха поставени основните предизвикателства пред влизането на България в еврозоната.

Три са основните предизвикателства в страната - да бъдат убедени хората от ползата от приемането на еврото, както и че цените няма да се увеличат. Второ - да бъдат приети необходимите нормативни актове, така че чисто институционално страната ни да е готова. На трето място - да бъдат изпълнени критериите за влизането в еврозоната.

Вижте и още във включването на Цветелина Катанска.

"Ако изпълним всички критерии, ние бихме могли да се похвалим със завършването на тези важни евроинтеграционни процеси, венец на които е приемането на еврото. В този смисъл вярвам, че НС ще изпълни своите ангажименти в най-скорошен порядък и ще приеме необходимите законодателни актове, които да гарантират нормативната база за въвеждането на еврото в най съкратени срокове", заяви председателят на НС Росен Желязков.

"Макар през миналата година да имаше спекулации, че България, едва ли не, ще влезе насила в еврозоната, България ще влезе тогава, когато всички ние свършим работата, която е пред нас", заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

"Все по-разширяващата се територия, която единната валута обхваща, позволява тя да разгърне в пълен размер своя потенциал, да доведе до една още по-интегрирана европейска икономика, до по-ниски транзакционни разходи за участващите държави, до повече инвестиции, до по-добра конкурентоспособност", заяви Нина Стоянова - подуправител на БНБ.

"Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната заради сравнително ниското ниво на цените в сравнение с цените от ЕС и страните от еврозоната", заяви Методи Методиев - служебен заместник-министър на финансите.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паоло Банкеро оглави идеалния отбор на новобранците в НБА с единодушно решение
Паоло Банкеро оглави идеалния отбор на новобранците в НБА с единодушно решение
Роман Костомаров благодари на всички за подкрепата
Роман Костомаров благодари на всички за подкрепата