НОВИНИ

Президентът Радев ще връчи първия мандат на 15 май

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 09.05.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС на 15 май. Това съобщи държавният глава, след като поднесе венец на паметника на Незнайния войн заедно с вицепрезидента Илияна Йотова по повод Деня на Европа.

Вижте и още във включването на Вера Александрова.

Допълни, че разчита това време да се използва по най-правилния начин. Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля, заяви Радев.

До момента НС не е произвело никакъв резултат, абсурдно е народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили нито един от своите ангажименти, коментира Радев.

Цялото изказване вижте тук:

Партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, допълни още президентът. Коментира, че депутатите се опитват да вържат ръцете на служебния кабинет, като го оставят без приет бюджет.

Рискуваме много важните закони да не бъдат приети, това означава България да загуби не просто пари, а възможност за ускоряване на модернизацията на страната. Големият риск е от още по-малка избирателна активност и много ниска легитимност на следващото правителство, заяви Радев.

По думите му при експертния кабинет е важно кой ще понесе политическа отговорност - нещо, което партиите трудно могат да решат.

Според Радев по-тревожно от посегателството срещу главния прокурор Гешев е това, че служебният кабинет многократно е подавал сигнали за нередности, но няма движение по тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова забрани провеждането на шествие „Безсмъртен полк“
Фандъкова забрани провеждането на шествие „Безсмъртен полк“
Майката, която 3 години отглежда детето си без ЕГН, ще се лекува още месец в център за психично здраве
Майката, която 3 години отглежда детето си без ЕГН, ще се лекува още месец в център за психично здраве