НОВИНИ

За видеорегистратор в колата на всеки млад водач и редовни тестове за наркотици настояват пътни експерти

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 09.05.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Автомобилът, причинил катастрофата на бул. "Сливница", изглежда е бил с четири различни гуми, заяви в "Денят започва" инж. Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики. По изчисления на неправителствената организация шофьорът, който помете двама младежи на пешеходна пътека, се е движил със 130 км/ч.

За видеорегистратор в колата на всеки млад водач и тестове за наркотици на всеки 6 месеца настояват пътни експерти. В "Денят започва" Диана Русинова изтъкна, че тази година транспортното министерство не е спазило срокът 1 май, до който трябваше да публикува анализ на тежките пътни произшествия, причинени от млади шофьори.

Според Европейския център за транспортни политики начинът на обучение на шофьорите трябва коренно да се промени.

"В Западна Европа никой не говори за взети часове по кормуване, а за изминати километри и усвоени знания. А тук никой не знае кой какво е учил, но ние даваме удостоверение и казваме: "Ето, този човек е годен да шофира!". У нас липсват места, където да се учат младите шофьори да карат при екстремни условия и с висока скорост", каза тя.

От две години Европейският център за транспортни политики настоява да се дигитализира целия процес по обучение на младите шофьори. В момента видеонаблюдение има само на изпитите.

"В България обучението на млад водач върху 32-годишен или 35-годишен автомобил е предпоставка той да стане убиец като този младеж. Предложихме дигитализация на всички процеси в обучението от първия час в колата до изпита по практика. Част от инструкторите, обаче, не искат това, защото всичко се прави на хартия. Нито един курсист не може да докаже колко време е учил, как е учил и колко часа е взел", казва инж. Ангел Попов, експерт по пътна безопасност.

Инж. Попов призова да се прегледа записът от изпита на младия шофьор, причинил катастрофата, който все още би трябвало да се пази.

Съсед на загиналото момиче: Питах се кои ли са тези родители, които спят спокойно и не подозират какво става

Пътните експерти подкрепят протеста на живеещите в района на катастрофата на бул. "Сливница" и ще участват и тази вечер в бдението.

"Поредното кърваво кръстовище. Нашите съболезнования към роднините и близките. Снощи бяхме тук и подкрепихме хората от квартала. Не сме спали. Това, което чухме от хората, станали свидетели на случилото се, може да ужаси всеки нормален човек. Не променим ли драстично начина на обучение на младите водачи, на контрола на младите водачи, това ще продължи нататък и такива кървави кръстовища ще обикаляме и пак няма да спим", каза инж. Попов.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лас Вегас поведе в серията срещу Едмънтън в плейофите на НХЛ
Лас Вегас поведе в серията срещу Едмънтън в плейофите на НХЛ
Сампдория изпадна от Серия А
Сампдория изпадна от Серия А