Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нови правила за отпускане на помощи за отопление

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
22:40, 08.05.2023
10926
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Нови правила за отпускане на помощи за отопление. Социалното министерство предлага промяна на подоходния критерий и облекчаване на условията за кандидатстване. Така хората, които имат право на помощ, ще се увеличат с около 20%.

Сега отпускането на социални помощи у нас е обвързано с гарантирания минимален доход. Промени в законодателството, които влизат в сила в средата на годината предвиждат социалните помощи да бъдат обвързани с линията на бедност.

"Социалните помощи ще бъдат не пои-малко от 30% от линията на бедност. На тази бедност ще бъде формиран диференцираният доход на база на който уязвимите лица ще получават съответните помощи", заяви Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика.

Затова социалното министерство предлага формулата, по която се изчислява доходът за отпускане на помощ за отопление да бъде променена.

"Което дава възможност на лица с по-висок доход да получат тази целева помощ за отопление", допълни Надя Клисурска.

Досега семействата чиито деца не ходят редовно на училище не са получавали помощ за отопление. Социалното министерство предлага и това да се промени.

"Само за децата, които не ходят на училище в състава на семейството в зависимост от тяхната възраст ще се намалява помощта от 3 до 5%", поясни Надя Клисурска.

Размерът на помощта ще бъде определен през юли. А увеличението на пенсиите няма да лиши хората с ниски доходи от помощ за отопление.

"Министърът с корекционен коефициент коригира това увеличение на пенсиите, за да не може нито един пенсионер на база на това увеличение да отпадне от възможността да получи подкрепа", каза още Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика.

Помощите ще се изплащат наведнъж месец след кандидатстване. Заявления вече ще могат да се подават във всяка дирекция за социално подпомагане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеп Гуардиола: Загубата миналия сезон беше като "краят на света", но ето ни отново тук
Пеп Гуардиола: Загубата миналия сезон беше като "краят на света", но ето ни отново тук
Тони Кроос: Очакваме много силен Манчестър Сити, но сме свикнали да играем такива мачове
Тони Кроос: Очакваме много силен Манчестър Сити, но сме свикнали да играем такива мачове