НОВИНИ

Преди изборите в Турция - гласуващите за първи път търсят промяна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:24, 08.05.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Повече от шест милиона младежи в Турция ще гласуват за първи път на изборите за парламент и президент на 14 май. Те са около 10% от всички избиратели и гласът им може да се окаже решаващ за политическото бъдеще на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган. Подкрепата за настоящия президент сред най-младите, които не помнят друг лидер на страната, е по-слаба, отколкото при други възрастови групи, сочат сондажите.

Върховенството на закона, човешките права и свободата на словото са сред водещи мотиви за много от най-младите избиратели, които са били деца при идването на власт на президента Ердоган през 2003 г.

"Бях аполитичен като много млади хора, но сега ме привличат посланията на Народнорепубликанската партия и нейния председател Кемал Кълъчдароглу. Могат за бъдат възстановени правата и справедливостта", заяви 22-годишният студент Юнус Ефе.

Младите хора са във фокуса на кампанията на Ердоган. Същевременно той ги обвинява, че не оценяват икономическото развитие на Турция при неговото управление. Популярността на президента страда и от високата инфлация и поскъпването на живота.

"Личното ми мнение е, че съсипаха страната. Образованието се сведе само до пари. Икономиката е объркана и единствената причина е сегашната им политика. Без да сме напълно сигурни, има кандидат, на който можем да вярваме и единственият ни избор в това отношение е Кълъчдароглу", коментира Бериван, кроячка.

Не всички млади обаче свързват надеждите си с опозицията.

"Не мисля, че опозицията може да направи нещо повече. Ако сегашното правителство промени някои политики, по-специално към младежта, по отношение на образование, бизнес и възможности за кариерно развитие, бихме искали сегашното управление да продължи", допълни Емре Оргюн, IT специалист.

Младите в Турция сега са много гневни и обезсърчени, посочват социолозите. Някои от тях говорят за социологическа трансформация.

"19-годишните днес могат да видят в интернет и социалните медии какво правят връстниците им в Европа и какви възможности имат там, виждат увеличаваща се разлика. Липсва им социална, икономическа и правна сигурност и искат да излязат от тази ситуация", каза още социологът Ерман Бакърчъ.

Президентът Ердоган традиционно е подкрепян от консервативните избиратели, докато 57 на сто от гласуващите за първи път се определят в сондажите като "съвременни".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова се класира за решителния етап на квалификациите в Рим
Виктория Томова се класира за решителния етап на квалификациите в Рим
Теодор Салпаров: Търсят ли те да помогнеш на националния отбор, трябва да откликнеш
Теодор Салпаров: Търсят ли те да помогнеш на националния отбор, трябва да откликнеш