НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на шофьора, помел момиче и момче на столичния булевард "Сливница"

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:06, 08.05.2023 (обновена)
Чете се за: 07:42 мин.
У нас
Слушай новината

Трагедия на столичния булевард "Сливница" с две жертви. 18-годишен шофьор с книжка от 3 месеца помете с висока скорост млади мъж и жена на пешеходна пътека. Инцидентът е станал късно снощи. Шофьорът е задържан. Повдигнато му е обвинение, задържан е за срок до 72 часа.

Според пътни експерти 18-годишният шофьор се е движил със скорост около 100 км/ч, но как и защо е изгубил контрол над автомобила все още се изяснява. Тук на мястото на катастрофата, потресени от поредната трагедия на пътя, се събраха хора на бдение в памет на загиналите.

Вижте още в прякото включване на Йоана Миланова.

Те са двама - мъж на 22 години, а едва следобед беше установена самоличността и на втората жертва - 24 годишна жена. Шофьорът, който ги е помел е бил сам в колата си и е задържан веднага след катастрофата. Направените на място полеви тестове за алкохол и наркотици са отрицателни, но кръвни проби първоначално не са му взимани.

"По света и у нас" научи, че по-късно през деня той доброволно е дал проби във ВМА, а резултатите се очаква да станат ясни след дни. От прокуратурата съобщиха, че му е повдигнато обвинение.

Първоначално се появи информация, че катастрофата е станала след гонка с полицията. От МВР обаче отричат такава да е имало. Нямало е и опит той да бъде спрян за проверка.

Шофьорът, помел двама души в София, е дал доброволно кръвна проба

Около 15 минути след полунощ. 18-годишен с двумесечен опит зад волана натиска газта в района на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София. Минава през светофар, който след полунощ подава само мигащ сигнал. На пешеходна пътека помита двама пешеходци. Ударът е бил толкова силен, че го чуват живеещите в близките сгради.

"Гледах напред като пресичах "Сливница". Погледнах на ляво и видях отгоре, посока Люлин към центъра, че наближава кола и затова пресякох по-бързо Сливница и в момента, в който пресякох след 4 секунди чух удар от автомобил, специфичен звук, който не мога да го обясня. Спрях колата и слязох да видя какво става и в момента, в който слязох видях дрехи, обувки, маратонки по булеварда", заяви пред БНТ очевидец на инцидента.

"Първо чух спирачен път, след това чух доста силен сблъсък все едно две коли са се ударили, първоначално това предположих, че се е случило. След това чух женски писък", споделя очевидка.

"Автомобилът се е движил тази нощ в 0 и 15 часа по бул. Сливница от ул. Мелник към Константин Величков и в района на кръстовището с ул. Русе блъска пешеходците, които пресичат от ляво на дясно в посока на движението, където настъпва и смъртта им", допълни Борислав Михайлов, инспектор "Пътна полиция" към СДВР.

Загинали на място са мъж и жена съответно на 22 и 24 години. Едното тяло е влачено от колата около 300 метра. След удара шофьорът се забива в метален стълб. На място е тестван за алкохол и наркотици. Кръвна проба тогава не му е взимана.

"При положение, че тестовете са отрицателни, не е необходимо", добави инспектор Борислав Михайлов.

По-късно обаче шофьорът доброволно е дал кръв във ВМА. От полицията все още не съобщават каква е била вероятната скорост, с която се е движил неопитният шофьор. Пътните експерти обаче смятат, че е била много над допустимата.

"Спирачен път над 300 метра, което говори за много висока скорост, със сигурност около 100 км/ч., ако не и нагоре", коментира Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики.

Периодично у нас след всяка трагедия с участието на млади шофьори се обсъждат предложения за промени в Закона за движението по пътищата, които обаче така и не са станали факт. Сред тях са водачите със стаж до 6 месеца да карат само по светло или с придружител.

Единствената промяна е от март - младите шофьори с до 2 години стаж зад волана разполагат с 26 точки - с 13 по-малко от опитните. А лишаването им от тях води до отнемане на книжката за най-малко половин година.

"В този случай трябва да говорим изцяло за превантивни мерки, за много сериозна работа с тези хора, които проявяват признаци на агресия. За мен трябва да се насочим към много сериозна, включително и психологическа помощ и работа с такъв тип водачи. И включително оценка на това кой реално е годен за водач и кой не е годен", каза още Диана Русинова.

Според Русинова държавата трябва да обърне внимание и на изготвянето на ефективни анализи, включително за младите водачи, което ще помогне да се вземат адекватни превантивни мерки.

На мястото на катастрофата се провежда бдение в памет на жертвите.

С бдението си тази вечер хората апелират да бъдат взети мерки да не се случват такива трагедии в това число камери за скорост и светофарите да работят и нощем.

"Имам чувството, че държавата е в будна кома. Никой нищо не го интересува, загиват деца на по 23 години. Не го разбирам. Аз лично вече не виждам защо", заяви Надежда Дойчева.

"Живея на кръстовището на "Сливница" и "Константин Величков". Всеки път, когато се стопли времето, тази отсечка се превръща в писта за шофьори на мотори и на автомобили. Карат с изключително висока скорост. Както видяхме предпоставка за загуба на човешки живот, както и нарушаване на спокойствието на всички, които живеят тук", допълни Стоян Стоянов.

"Явно не се спазват законите и няма кой да ги контролира тези неща. Това е най-ужасното. Тук трябва да се сложи някакъв легнал полицай, защото камера на пътя няма да спре високата скорост, никой не е спряла", каза още Венера Спасова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодор Салпаров: Търсят ли те да помогнеш на националния отбор, трябва да откликнеш
Теодор Салпаров: Търсят ли те да помогнеш на националния отбор, трябва да откликнеш
Зрелищна катастрофа след сблъсък на червен светофар в столичния квартал "Младост 2"
Зрелищна катастрофа след сблъсък на червен светофар в столичния квартал "Младост 2"