НОВИНИ

Липса на работна ръка за розобера в Подбалкана

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 08.05.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Липса на работна ръка за розобера в Подбалкана. Очаква се кампанията по прибиране на розовия цвят да започне след 15 май.

Розопроизводителите са договорили с преработвателите цени между 3,50 и 3,70 лева за килограм розов цвят. Така берачите могат да изкарат между 50 и 100 лева на ден и въпреки това няма желаещи.

Заради липсата на работна ръка миналата година не са били прибрани 5000 тона рози.

"Традиционните работници в розопроизводството са неграмотни хора, трайно безработни. Искаме от държавата да спре да взима от нашите и вашите данъци и да дава на тези хора пари, с които те да живеят и да ги мотивира те да излязат на полето и да бъдат полезни за обществото", заяви Христо Николов, председател на Асоциацията на розопроизводителите в България.

Около 45 000 декара са розовите насаждения в България. От тях една трета са в Пловдивска област. Без помощта на държавата розопроизводителите ще са принудени да продължат да унищожават и изкореняват розовите насаждения.

"Обвързано подпомагане не може, от Европа не го позволяват за продукти, които не са хранителни, тук е момента на държавата - дали ще иска да запази този изчезващ отрасъл", каза още Мариян Русев.

По данни на Асоциацията на розопроизводителите заради липсата на работна ръка тази година отново се очаква да бъде произведено много по-малко розово масло.

Автор: Станислава Христозова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежък жребий за Григор Димитров на Мастърса в Рим
Тежък жребий за Григор Димитров на Мастърса в Рим
Рилски спортист не остави шансове на Академик Пловдив в мач №3 и е на полуфиналите в НБЛ
Рилски спортист не остави шансове на Академик Пловдив в мач №3 и е на полуфиналите в НБЛ