НОВИНИ

Проверка на БНТ: Защо парите за втора пенсия намаляват?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:50, 08.05.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Общество
Слушай новината

Защо парите за втора пенсия намаляват? Наш зрител се оплаква, че сумата, натрупана в индивидуалната му партида за допълнителното задължително пенсионно осигуряване в края на миналата година вместо да продължава да се натрупва, е намаляла.

Ще го наречем Петър, защото не иска да разкрива самоличността си. Потърси ни притеснен за парите си по втора пенсия.

"Парите от 31 декември 2021 година, когато са били 13 650 лв., в края на 2022 г. са 13 080, което е около 560 лв. по-малко. Отделно сумата, която превеждам от заплатата си всеки месец, е около 100 лв. или още 1200 лв.", разказва пред БНТ мъжът.

Така стига до заключението, че за една година е загубил 1800 лв. В офис на пенсионното дружество разбира, че средствата, натрупани в партидата му, са използвани за инвестиции на капиталовите пазари.

"Tе ми казаха, че влагат парите в инвестиционни фондове и там се крият рискове. Аз им казах, че както вървят всяка година около 1800 лв. след около 5 - 6 години, когато ще се пенсионирам, по моята партида няма да останат никакви пари", допълва Петър.

От пенсионното дружество заявиха за БНТ, че през изминалата година всички финансови инструменти са отбелязали значителни спадове, но уточняват:

"Пенсионното осигуряване има дългосрочен характер. Временни загуби от преоценка на активи на пенсионните фондове, които отразяват краткосрочни спадове на финансовите пазари, могат да бъдат наблюдавани и в други години от 10-годишния период. През първото тримесечие на тази година се наблюдава стабилизиране на глобалните финансови пазари. В резултат всички пенсионни фондове реализираха положителна доходност".

От дружеството обясняват още, че за да ограничат неблагоприятните ефекти в началото на миналата година са намалили значително вложенията в дългосрочните дългови ценни книжа.

Попитахме независим консултант по темата.

"За съжаление, натрупаните в плюс на капиталов принцип олихвявания сега се явяват за лицата в минус за тях. Дори за 5 години назад от универсалния фонд са не по-малко от 1,54% осреднено за всички, което означава, че засега всички сме на плюс от тези универсални фондове", коментира Цветанка Гинева, консултант по пенсионно осигуряване.

БНТ: Но, ако загубим олихвяването, губим ли и средствата по нашите вноски?

"Те ще бъдат запълнени със средства от резерва за гарантирана сума на размера на вноските на всяко лице. Тоест ти никога няма да вземеш по-малко от това, което си внесъл, но в най-лошия случай просто няма да получиш т. нар. желано олихвяване, което е на капиталов принцип", каза още Цветанка Гинева, консултант по пенсионно осигуряване.

От Комисията за финансов надзор също потвърдиха, че всяка направена вноска е гарантирана. Посочват още, че допълнителното пенсионно осигуряване е еднo от най-стриктно регулираните в страната.

Пенсионноосигурителните дружества представят ежедневно справки и месечни отчети за дейността си. Всички активи на фондовете се съхраняват в банки попечители, които също се отчитат пред държавния регулатор.

Всяка сделка със средства на фондовете се проследява всеки ден, с което се гарантира максимална защита на интересите на осигурените лица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист не остави шансове на Академик Пловдив в мач №3 и е на полуфиналите в НБЛ
Рилски спортист не остави шансове на Академик Пловдив в мач №3 и е на полуфиналите в НБЛ
Димитър Кузманов стартира с чиста победа на Чалънджър в Италия
Димитър Кузманов стартира с чиста победа на Чалънджър в Италия