НОВИНИ

Превишила ли е правомощията си полицията при акцията в дискотека в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 08.05.2023
Чете се за: 04:40 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Три дни след скандалната акция в дискотека в Пловдив, полицията проговори по случая. Според униформените проверката е била законна и планирана, а служителите на реда не са превишили правата си.

Собствениците на заведението обаче са подали жалба в прокуратурата и ще сезират институции за защита на човешките права.

От полицията днес аргументираха действията си с предварителни данни, че в заведението е имало наркотици и са действали по закон, като са спазили всички процедури. Все пак е назначена проверка, която да покаже дали се стигнало до превишаване на полицейските правомощия с разпореждания към посетители да се събличат и да клякат.

Според директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Васил Костадинов начинът на проверка на заведението, както и личните обиски на лицата са преценени на място от ръководителя на акцията. Комисар Костадинов уточни, че от началото на март е издал заповед за завишен контрол върху пловдивските заведения по линия на наркотиците.

Асоциацията на заведенията поиска оставки в МВР след скандалния обиск в Пловдив

До момента в Пловдив са проверени четири дискотеки и нощни клубове, като са установени 16 лица, в които са открити различни видове дрога. Статистиката обаче не носи успокоение на онези посетители, които са станали невинни участници в продължилата до сутринта полицейска проверка.

От пловдивската полиция днес обясниха, че посетителите на нощния клуб са били накарани да се събличат голи заради сигнал за наркотици. Директорът на областната дирекция старши комисар Васил Костадинов не отрече и че на някои от обискираните е било разпоредено да клякат пред служителите на реда.

"Появиха се изявления от страна на лица присъствали там, някои от тях и длъжностни лица в заведението, за това че са карани хората да се събличат и да заемат някакви странни пози. Действително имало е такъв „тип“ да го нарека проверка, но тази проверка е извършена съгласно изискванията на НПК. И то е по отношение на конкретни лица, за които вече е имало придобити данни и за които всъщност са ѝ някои от тях вече обвиняеми по образуваните досъдебни производства", заяви старши комисар Васил Костадинов, директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

След обиск до голо: Клиенти на нощен клуб с оплаквания от полицейска проверка в Пловдив

От управата на нощния клуб са подали сигнал. Смятат, че полицията е превишила правомощията си.

"Това, което е открито, е една цигара марихуана и някакво пакетче с 0,4 гр вещество. Това е всичко, което е открито", допълни Деян Найденов, собственик на проверената дискотека.

Според правозащитници е недопустимо посетителите да бъдат поставени в подобно унизително положение, защото законът изисква мярката да бъде приложена за точно определени лица, за които има конкретни данни за престъпление.

"Събличани, карани да клякат, ми то по тази логика някой може да приложи същата полицейска техника на стадион или на централния площад в Пловдив, това е откровена злоупотреба с власт", коментира адвокат Михаил Екимджиев, правозащитник.

По време на проверката в дискотеката е имало 14 непълнолетни с декларации за придружител.

"Като родители следва да се замислим дали понякога дори и с цената в известна степен на ограничаване на нашите права не следва да приемем желанието в лицето на органите на МВР в крайна сметка да ограничат до минимум подобни прояви", каза още старши комисар Васил Костадинов.

След полицейската акция са образувани три полицейски производства - две за наркотиците, открити на място, и едно за хулиганство.

Репортер: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов сигнал до БНТ: Отпускане на бързи кредити на хазартно зависими
Нов сигнал до БНТ: Отпускане на бързи кредити на хазартно зависими
Тежък жребий за Григор Димитров на Мастърса в Рим
Тежък жребий за Григор Димитров на Мастърса в Рим