НОВИНИ

Асоциацията на заведенията поиска оставки в МВР след скандалния обиск в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 07.05.2023
5120
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

В своя позиция от Българската асоциация на заведенията изразиха възмущение от случилото се в нощния клуб в Пловдив. Настояха за наказания и за поемане на лична отговорност, ако е необходимо и с оставки на вътрешния министър, главния секретар на МВР и директора на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Десетки клиенти и служители в пловдивски клуб сигнализираха, че са събличани от полицаи по време на обиск.

Униформените твърдят, че проверката е била част от специализирана операция срещу разпространението на наркотици и не са превишили правомощията си.

Полицаите влезли в нощния клуб в един часа през нощта в петък. Затворили вратите и започнали да обискират посетителите.

"Накараха всички да застанем пред тоалетните на една голяма опашка и да минем един по един през тоалетните, за мен това е унижение, караха ни да се събличаме. Свалихме си дрехите и останахме по бельо", заяви потърпевшо момиче.

"Влезнахме в тоалетната, накараха ни да си съблечем панталоните, да клекнем три пъти и ни издадоха протокол", заяви Стоян Василев, клиент.

Никол Стоянова работи в проверявания клуб. Заснела клип с телефона си по време на проверката.

"Дойде един полицай и ме блъсна в ръцете с думите - спри да снимаш, изтрий клипа, след въпроса ми защо пет-шест полицая плюс техния началник ме закараха в сервизна стая и там ме принудиха да изтрия изцяло клипа", допълни Никол Стоянова, служител на нощния клуб.

Антония, която работи в съседно заведение, ще подаде жалба срещу действията на полицията, защото са я принудили да стане поемно лице.

"Бях на паркинга, при което дойде полицай при мен и ми каза, че трябва да стана поемно лице на една жена, в която са открили грам марихуана, аз отказах. Казах, че не желая да съм, но той ме заплаши и каза, че ще ми състави акт, ако не отида в районното. Накараха ме насила да подпиша протокола, подписах го. Казах, че не желая да бъда там и искам да си ходя и те ми сложиха белезници", разказа Антония.

Според собствениците на проверяваното заведение полицаите са превишили правата си.

"Позоваваха се на някакъв член 80 от Закона за МВР, в който имат право да обискират при условие, че имат оперативна информация, въпросът ми е има ли оперативна информация за 400 човека, че употребяват и продават наркотици, за да бъдат обискирани по този начин", каза още Деян Найденов, собственик на нощния клуб.

От полицията потвърдиха, че хората са били събличани, като уточниха, че се касае за "личен обиск", регламентиран от Закона за МВР.

Собствениците на заведението са подали жалба в прокуратурата. Ще организират и протест срещу действията на полицията.

Репортер: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин надви минимално десет от Септември като гост в дебюта на Красимир Балъков
Пирин надви минимално десет от Септември като гост в дебюта на Красимир Балъков
Рами Киуан потегли с категорична победа на световното по бокс за мъже
Рами Киуан потегли с категорична победа на световното по бокс за мъже