НОВИНИ

В търсене на формула за бъдещо управление - какви са политическите нагласи

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:56, 07.05.2023
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Търсене на формула за бъдещо управление - ден пореден. Според заместник председателя на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев най-логичният вариант за работещ кабинет с първия мандат е коалиция между първите две формации в 49-ия парламент. Вариант за правителство с подкрепа на останалите, без ПП-ДБ - Дончев определи като труден. От ДПС пък настояват, че трябва да има правителство, подкрепено от тях.

От ГЕРБ-СДС все още смятат, че сходството между приоритетите между първата и втората политическа сила може да доведе до коалиция в името на правителство с първия мандат, ако се научат да управляват емоциите и се приеме, че политиката не означава персонално присъствие в Министерски съвет. Но не изключват и вариант да търсят останалите политически сили за подкрепа.

Томислав Дончев: Управление с ДПС, БСП, ИТН и Възраждане е авариен вариант, най-логична остава подкрепа от ПП-ДБ

"Това е авариен вариант. Това е опит за трудно правителство, за къс период от време, целящ само нормализация на процесите в страната, но до този вариант ще се стигне, ако не се получи естественият, първият вариант. Впрочем те първият и вторият са в една и съща ситуация. Ако коментираме едно сътрудничество, както се казва с "останалите" партии като неприемлива алтернатива за първия, тя е също така неприемлива и за втория. Ако има кабинет в този парламент, ще е с първия мандат, понеже или има мнозинство, или няма. Ако има мнозинство, може да се случи с първия мандат. С чия подкрепа? Логичното решение, това, което отразява сходство между приоритети, е коалиция между първия и втория, колкото и да е трудно, каквито и емоции да има натрупани. Всички останали варианти са много трудни", каза Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ.

Радан Кънев: Правителство с мандат под 18 месеца не е сериозно

В същото време от ДПС отново потвърждават позицията си, че хората искат да има правителство, за да се решат проблемите с високите инфлация и цени, несигурността на работните места и неадекватните доходи.

Мустафа Карадайъ: ДПС трябва да бъде част от мнозинството, което ще излъчи правителство

"Ние мислим, че трябва да има правителство и това нещо го повтаряме вече 2 години. Подкрепено от ДПС, ДПС да бъде част от мнозинството, което ще излъчи правителство. За да има стабилност и сигурност. Това, което хората и преди изборите ни казаха, а и след изборите, е, че искат да има правителство, независимо дали са гласували за ДПС, или не са гласували за ДПС", каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

Според лидера на ДПС трябва да има лидерска среща в търсене на подкрепа за правителство с първия мандат, но такава още не е уточнена.

Сергей Станишев: ПП-ДБ да спрат да се държат като в детската градина, най-закономерна е коалиция с ГЕРБ-СДС

Във фейсбук страницата си Лена Бориславова от ПП-ДБ отправи конкретно предложение за излизане от политическата криза и за липсата на доверие между първите политически сили, като отбеляза, че имат управленска програма, състав на кабинет, готов да застане зад тази програмата и пред отговорността да решават текущи проблеми при липса на стабилна парламентарна подкрепа.

Лена Бориславова: Поемам ангажимент да прехвърлим информацията от ексел в таблица в word

В поста си Бориславова твърди, че ГЕРБ-СДС нямат програма, нито работеща формула за кабинет. Тя очертава три избора пред ГЕРБ - нови избори, кабинет "Магнитски" или конструктивен разговор за кабинет с втория мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Василев и Десислава Ангелова се разминаха на косъм с медалите от Световната купа по гребане
Кристиян Василев и Десислава Ангелова се разминаха на косъм с медалите от Световната купа по гребане
Ювентус отново се изкачи на втора позиция в Италия след успех над Аталанта
Ювентус отново се изкачи на втора позиция в Италия след успех над Аталанта