НОВИНИ

Майката, която 3 години отглежда детето си без ЕГН, ще се лекува още месец в център за психично здраве

Снимка: Мариела Хубинова
bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 09.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Галя Танева, която отглеждаше момченцето си Буда три години, без да го регистрира, ще бъде настанена за лечение в центъра за психично здраве в Пловдив. Това реши Районният съд в града под тепетата, където се гледа делото за здравословното състояние на жената. През това време детето ще остане в приемно семейство.

В подкрепа на Галя Танева в съда дойдоха много нейни приятели, както и роднини. Стигна се до напрежение заради решението на съда заседанието да се гледа при закрити врати. Това наложи съдебната охрана да изведе от сградата на съда събралото се множество.

Беше взето решение лечението на Галя Танева да продължи в център за психично здраве още 30 дни. Със съдействието на социалните институции и прокуратурата детето на Галя Танева е със статут на временна закрила.

Майката предпочитала изолиран начин на живот. Детето си родила сама в дома си през 2019 г. и отказвала всякаква помощ от социалните служби.

Три години дете живее без акт за раждане и ЕГН заради отказ на майката да го регистрира

Заради липсата на ЕГН всички опити да се прецени дали детето е в риск пропадали. През октомври миналата година Районният съд в Пловдив задължи община Калояново да издаде служебно акт за раждане на детето на Галя.

"Галя е страхотна майка, грижовна. Това, че има животни не е проблем за никой. Той е Буда, никакъв Атанас", каза Теодора – свидетел по делото.

"Тя си е свободен човек, жива жена. Има си дете, тя си решава как да го кръсти и как да контактува, с кои деца", каза Огнян Симеонов.

Делото започна с 30 минути закъснение, което още повече нажежи страстите, а когато съдия Елена Герцова обяви, че заседанието ще се проведе при закрити врата, се наложи съдебната охрана за изведе хората от коридора. Според направената психиатрична експертиза младата жена е с лека форма на шизофрения и трябва да продължи лечението си.

"Последните 14 дни, в които тя е била в Центъра за психично здраве са повлияли много добре като терапия, която е проведена и предполагам, че сега с тия 30 дни ще бъде съвсем нов човек. Поискахме терапията да се проведе в домашни условия, но съдът ни отказа", каза Евгени Костадинов – адвокат на Галя Танева.

Съдийският състав отхвърли искането на защитата лечението да се проведе в домашни условия. Адвокатът й ще обжалва решението на районния съд. Настоящото дело не касае родителските права над детето. След като Галя Танева бъде изписана от Центъра за психично здраве тя ще може да се прибере в дома си в село Иван Вазово.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев ще връчи първия мандат на 15 май
Президентът Радев ще връчи първия мандат на 15 май
Лас Вегас поведе в серията срещу Едмънтън в плейофите на НХЛ
Лас Вегас поведе в серията срещу Едмънтън в плейофите на НХЛ