НОВИНИ

Три години дете живее без акт за раждане и ЕГН заради отказ на майката да го регистрира

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 25.10.2022
58634
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Слушай новината

Абсурден случай от Пловдивско. Три години дете живее без акт за раждане и ЕГН, заради отказ на майката да го регистрира. Жената родила момчето в дома си в село Иван Вазово и го отглежда сама, като отказва всякаква комуникация с местните служби.

От кметството неколкократно са изпращали сигнали до Дирекцията за социално подпомагане за дете в риск. Подали са жалба и до Районната прокуратура в Пловдив. След намесата на съда сега на детето ще бъде издаден служебен акт за раждане от община Калояново.

Оказва се, че дете без ЕГН за институциите на практика не съществува и затова спрямо него не могат да бъдат предприети действия по закрила. С този абсурден случай от село Иван Вазово от години се занимават социалните служби и местните власти. Според жители на селото малкото дете не живее в добри условия и има нужда от медицинска помощ.

Социалните служители обаче заявяват, че няма спешна необходимост момченцето да бъде изведено от дома, в който живее. До самата къща майката не допуска никого, детето играе в двора и близкото дере. Факт е, че вече три години никой не е успял да повлияе на жената, която смята, че ако издаде акт за раждане на детето си, това ще го превърне в роб на държавната система.

През 2019 година Галя Танева родила сина си у дома, без чужда помощ. Предполагаемата дата е 31 октомври.

"Буда го нарекох, той се самонарича Ата", казва тя.

От кметството сигнализирали социалните служби и Спешна помощ. Галя допуснала в дома си само лекаря, но отказала на детето да бъде издаден акт за раждане.

"Да, защото това е стартирането на записването на всеки един от раждането му в дяволската система и това го знаят абсолютно всички", смята майката.

Три години по-рано Галя изгубила друго дете, отново при раждане у дома. След това се лекувала в център за психично здраве. Сега отглежда сина си сама в къща без вода и електричество.

"Нищо не работи, иначе физически е здрава, но психически май има нужда от помощ", казва Тодор Димов- кмет на село Иван Вазово.

Жената се е обградила с над 30 кучета и отказва всякаква помощ от социалните служби.

"Те идват, но тя не ги пуска , тя започва да крещи и казва "нямате право да ми влизате в двора", те сигнализираха прокуратурата, образувано беше дело", обясни Лиляна Димитрова- специалист ГРАО, кметство Иван Вазово.

В селото има подписка срещу кучетата на Галя заради нахапани хора. От кметството са подавали сигнали към Дирекцията за социално подпомагане в Хисаря, че детето на Галя е в риск и без надзор. Според социалната служба обаче риск по отглеждането нямало. Такъв съществувал заради това, че детето е без име, ЕГН и личен лекар. Обявиха, че по случая се работи от ноември 2019 година и всеки месец дома на майката се посещава от социални служители.

"Независимо от начина, по който се отглежда това дете, г-жа Танева има индикации и въпреки всичко полага грижи за самото дете. Тоест към момента няма спешна необходимост за неговото извеждане. Аз също съм ходила на адрес, заедно със свои колеги и към момента това, което мога да кажа е, че се прави всичко необходимо с цел най-доброто, което е за детето", каза Ангелина Пашова - директор в Дирекция "Социално подпомагане" - Хисаря.

От прокуратурата в Пловдив са образували проверка за поставяне на малолетно лице в опасност.

"Контактът с тази жена е изключително труден, да не кажа невъзможен, тъй като всеки опит за принудителни действия по отношения на майката по данни от полицията може да създаде пряка опасност за здравето и живота на детето, което е при нея", каза Атанас Илиев - заместник районен прокурор на Пловдив.

Предстои Районният съд в Пловдив да разпореди служебно издаване на акт за раждане на детето.

"Ще бъде изпратено в общината и лицето по гражданско състояние трябва да изпълни това разпореждане, да определи имената и да състави акт за раждане със съответното ЕГН. Нека не търсим причина в това, че три години са съществен проблем, убеден съм и виждайки данните по делото, че социалните служби са търсили всякакъв начин, за да могат да помогнат на родителя", коментира Иван Калибацев - председател на Районен съд-Пловдив.

От прокуратурата ще настояват за изготвянето на психиатрична експертиза на майката.

Репортер: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Български възход" и Иван Гешев обсъдиха проблемите в правораздаването
"Български възход" и Иван Гешев обсъдиха проблемите в правораздаването
Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в честването на Деня на народните будители в Хърватия
Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в честването на Деня на народните будители в Хърватия