НОВИНИ

Борислав Гуцанов, БСП: Ако третият мандат е във "Възраждане" или ДПС, не можем да ги подкрепим

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 25.10.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Това, че ние сме подкрепили най-възрастния депутат, е едно, но да подкрепим ГЕРБ, когато имаме с тях повече от 6 - 7 години остра битка за принципни различия в политиката, няма как да стане. Ако третият мандат е във "Възраждане" или ДПС, също не можем да ги подкрепим. Това заяви в "Още от деня" депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

Ако се стигне до втори мандат БСП са готови да разговарят с "Продължаваме Промяната".

Борислав Гуцанов коментира, че и социалистите са били изненадани от днешното изслушване на министъра на финансите и че няма да има внасяне на проектобюджет за 2023 година.

"По закон е пределно ясно, че бюджет за следваща година се внася единствено и само от кабинет и ще трябва през следващите дни този въпрос да се изчисти, тъй като просто няма как с решение на НС да има удължаване на действащия сега бюджет", каза той.

По думите му това е признание, че предходният парламент е направил добър бюджет за 2022 г., но в момента предизвикателствата пред страната ни са твърде големи и много по-различни отпреди 6 месеца.

"Защо има такива разходи, които министърката обясни, но беше много убедителна дали те са за новите самолети, тъй като има две внесени предложения от служебния кабинет в деловодството на НС и двете са свързани с въоръжение. Дали те вдигат средствата в бюджета и необходимо да се тегли нов дълг или има нещо друго, защото министър Велкова е участвала в изготвянето на предходния бюджет", коментира Гуцанов.

Депутатът повтори позицията на БСП, че са твърдо против изпращането на оръжие в Украйна както и против закупуването на нови изтребители, тъй като първите още не са пристигнали.

"В момента се прави предложение на служебен кабинет и президентът си позволява още в първата си реч пред НС да говори за нови 8 самолета, когато първите 8 не са пристигнали. Това е ситуация, в която ние смятаме, че е много по-важно да бъдат осигурени социалните минимуми за българите (...) Има моменти, в които трябва да помислим кое е по-важното за държавата, кое е по-важното за всяко едно българско домакинство".

Гуцанов е категоричен, че БСП е партията, изкарала парламента от абсурдната ситуация с избора на председател на парламента.

"Не е нормално 72 часа всеки един български гражданин да ни гледа и да ни нарежда от телевизора и то с основание, че ние не можем дори да изберем един председател на НС"

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гл. комисар Ивайло Йорданов: 24-часовият режим на работа в затворите не е достатъчно ефективен
Гл. комисар Ивайло Йорданов: 24-часовият режим на работа в затворите не е достатъчно ефективен
Победно начало за Юлия Стаматова на тенис турнир в Анталия
Победно начало за Юлия Стаматова на тенис турнир в Анталия