НОВИНИ

Риши Сунак встъпи в длъжност като нов британски премиер

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:40, 25.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: The Royal Family
Слушай новината

Крал Чарлз Трети назначи Риши Сунак за министър-председател на Великобритания. И двамата участват в тази процедура за първи път.

Сунак е 57-ият премиер на страната и най-младият на поста от близо два века. Той е и третият стопанин на "Даунинг стрийт" 10 в рамките само на тази година. Поема управлението в момент на дълбока икономическа криза в страната.

Смяна на властта във Великобритания. След като беше избран за лидер на Консервативната партия, Риши Сунак беше приет от крал Чарлз Трети, който му възложи да състави правителство.

В първата си реч новият министър-председател отбеляза, че е готов да поведе страната, но предупреди британците, че предстоят трудни решения. Той постави икономическата стабилност начело на дневния ред на своето правителство и посочи като приоритет обединението на консерваторите и британското общество.

Сунак отдаде дължимото на предшественичката си Лиз Тръс, като все пак отбеляза, че е допуснала грешки, които той ще се опита да поправи.

"Ще обединя страната ни не с думи, а с действия. Ще работя ден след ден, за да усетите резултата. Това ще бъде правителство на почтеността, професионализма и отчетността на всяко ниво. Доверието се печели и аз ще спечеля вашето", заяви Риши Сунак, министър-председател на Великобритания.

Преди да връчи оставката си на краля, досегашният премиер Лиз Тръс отново защити икономическата си програма, макар че именно спорните ѝ фискални мерки притесниха пазарите и станаха причина да загуби доверието на торите и поста си.

"Не можем да си позволим да бъдем страна с нисък растеж, в която правителството заема все по-голям дял от националното ни благосъстояние и където има огромни разделения", допълни Лиз Тръс, бивш министър-председател на Великобритания.

Настроенията сред британците са смесени. Някои приемат с гордост назначаването на премиер от индийски произход. За други е важен не толкова етносът, колкото провежданите политики.

"Това е исторически момент за британската политика и обществен живот. Мнозина биха казали да не обръщаме внимание на етническия произход и религията на премиера, защото всеки заслужава равен шанс. Но фактът, че това е възможно през 2022 година, е нещо ново в британската политика. Нямаше да е така преди 10 или преди 20 години", каза още Съндър Катвала, директор на организацията "Британско бъдеще".

Предстои Риши Сунак да обяви състава на новия кабинет. Той изключва предсрочни избори, за каквито настоява опозицията. Според сондажите обаче 62% от избирателите са за нов вот преди края на тази година, а само 38 на сто от британците са доволни, че Сунак е новият им премиер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха наркооранжерия в Кубрат, задържани са 81-годишен мъж и синът му (СНИМКИ)
Разкриха наркооранжерия в Кубрат, задържани са 81-годишен мъж и синът му (СНИМКИ)
Свършиха билетите за мача на Лудогорец с Бетис в четвъртък
Свършиха билетите за мача на Лудогорец с Бетис в четвъртък