НОВИНИ

КНСБ: 2376 лв. на месец са необходими за издръжката на тричленно семейство

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
11:28, 25.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Цените растат много по-бързо от доходите, показват данни на КНСБ. За да живеят нормално двама работещи с едно дете до 14 годишна възраст, през септември са били необходими 2376 лева. Това е с около 20% повече в сравнение със септември миналата година и с процент над официалната инфлация за тази.

От синдиката изчисляват, че за издръжката на един работещ, който живее сам през септември са били необходими 1320 лв. 1531 лв. е заплатата за издръжка, която трябва да получава 1 работещ член от семейството. Над 1 милион и 800 хиляди българи обаче не получават такъв доход.

Зоя и Иван са пенсионери. Парите и на двамата свършват като си купят лекарствата и платят сметките.

"Ако не са децата да ни помагат, смятайте, че няма да се оправим. Маслото е двойно, бананите, слава Богу, не са. Зеленчуците са двойно. Все неща, които са необходими най-вече сега през есенния сезон", казва Зоя.

За година 20-те продукта от малката потребителска кошница са поскъпнали с 45% Най-сериозно е увеличението при захарта, картофите, пилешкото месо, киселото мляко и кравето сирене.

"Икономическите закони са дали обяснение на едно такова поведение. Гражданите са преобладаващо песимистични, надявайки се че доходите ще покриват разходите, докато бизнесът се застрахова и авансово увеличава цените, за да може да понесе по-сериозен ръст в бъдеще време и по този начин да преодолее един инфлационен бум", обясни доц. Елена Ставрова – икономист и преподавател.

По данни на КНСБ средствата необходими за покриване на разходите за здравеопазване. Отопление, транспорт електроенергия са се увеличили 17.1% за последната година. Юли я е хигиенист в столичното 119-о училище . Получава минималната заплата от 710 лева. Мъжът ѝ получава малко повече, но двамата издържат внучето и дъщеря си.

Юлия се надява, че догодина заплатата й ще се увеличи. А синдикатите искат още до края на 2022-ра възнагражденията във всички сектори да се повишат с около 20%

"Тогава ще сме доволни в кавички и ще е смятаме,че хората са защитени поне малко от инфлацията доколкото може", коментира Пламен Димитров - президент на КНСБ.

Въпреки инфлацията заплатите в частния са увеличени , където е било възможно.

"Компаниите се борят за работна сила. Което само по себе си дори като изключим инфлацията означава, че те се борят. Един от инструментите да задържите един работник като му предложите по-високо възнаграждение", коментира Мария Минчева- зам-председател на БСК.

Синдикатите настояват за повишаване на минималната заплата на 850 лева догодина, Бизнесът иска ясни критерии по които да се определя с колко да расте минималното възнаграждение. По данни на КНСБ с румънската минимална заплата продуктите от малката потребителска кошница може да се купят 12 , а с българската 7 пъти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийните министри от ЕС търсят компромис за таван на цената на газа
Енергийните министри от ЕС търсят компромис за таван на цената на газа
Президентът Румен Радев започва утре консултациите с ГЕРБ-СДС
Президентът Румен Радев започва утре консултациите с ГЕРБ-СДС