НОВИНИ

Подготвя се обща туристическа карта между Пловдив, Одрин и Скопие

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 25.10.2022
Чете се за: 04:37 мин.
Още
Слушай новината

Създаването на общи рекламни пакети и маршрути между България, Турция и Северна Македония подготвят туристически организации от трите държави. Инициативата е част от международен проект, който цели сближаването и опознаването на сходните между съседи история, традиции и култури.

Каньона Матка и сокът от калинка са само малка част от туристическите атракции, с които съседите ни от Скопие грабват вниманието на посетителите си.

В централната градска част на македонската столица Скопие със сигурност правят впечатление множеството паметници, няколкото моста над река Вардар, фонтаните и, разбира се, различните архитектурни стилове по сградите наоколо.

Този, а и други маршрути от Скопие, Пловдив и Одрин в скоро време могат да станат част от общ туристически продукт, който да бъде предложен на туроператорите от България, Турция и Македония, за да се привлекат още по-големи посетителски потоци.

"За нашите страни, на Балканите, хубаво е да се познаваме, защото повече сме мотивирани да ходим на далеч, да виждаме супер известни туристически места, а не познаваме местата в нашия двор - на Балканите", казва председателят на Фондация "Кураж"-Пловдив Лучия Велева.

"Ние наистина имаме много общи неща, но много често не можем да ги идентифицираме, просто защото не ги познаваме", смята Радост Иванова - изпълнителен директор на Тракийски туристически регион.

За целта специалисти от различни области посещават трите страни. Сред тях е и студентката от Тракийския университет в Одрин Ямур Ирем, която учи български.

"Това е археологическият музей. Много ми харесва тук - в Скопие. За първи път идвам. Тук сме пет дни по програма "Еразъм". Виждаме интересни забележителности и хора, както когато бяхме и в България. Хубаво е, че можем да опознаем и след това да популяризираме културата и традициите на нашите съседи", споделя студентката.

По европейската улица, както сега казват на главната част на старата чаршия в Скопие, може да откриете Тако Мако, който привлича туристите с прясно изцеден сок от калинка. Той разказва, че всъщност това е сок от нар. Тако Мако твърди, че елексирът е пълен с витамини и е любима напитка за туристите, защото е абсолютно натурален.

В запазения от османския период скопски Куршумли хан днес може да видите Музея на старата чаршия.

Преди да дойдат в Скопие, участниците в проекта "Виж и чуй" са посетили Пловдив и Стара Загора. Там българските експерти по туризъм са ги провокирали сами да открият част от атракциите и символните забележителности. Следващата им спирка е Одрин.

"Например за Античния театър да открият някои от надписите, да предположат какво е написано, кога е построен стадионът, за какво се е използвал. Чрез метода на игри ги накарахме да открият основни неща за забележителностите в града. Разказахме им в Античността местното население с какво се е хранило, с какви дрехи се е обличало, като това се случи и в Стара Загора. Беше наистина много интересно и всички много се забавляваха, докато учиха за нашата история.Партньорите, които дойдоха от Турция и Северна Македония в Пловдив, бяха изумени от това, което Пловдив може да представи", разказа изпълнителният директор на Тракийски туристически регион.

Предстои и Гърция да бъде привлечена за съвместни инициативи с Пловдив и Одрин.

Автор: Николай Райшинов

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шамрок Роувърс спечели трета поредна титла в Ирландия
Шамрок Роувърс спечели трета поредна титла в Ирландия
Спряха строежа на плувен басейн в училищен двор в Русе
Спряха строежа на плувен басейн в училищен двор в Русе