НОВИНИ

Темата за предоставянето на оръжие за Украйна отново разпали политически коментари

Александър Марков
от Александър Марков
18:17, 25.10.2022
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Темата българско оръжие за Украйна отново е напът да разпали политическия огън. Две станаха вече проекторешенията в парламента за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна.

След като в първия ден на парламента "Демократична България" внесе такъв документ, ГЕРБ също предлагат София да помогне чрез въоръжение и техника на Киев. ГЕРБ, "Демократична България", "Продължаваме Промяната" и ДПС са "за" такъв ход, а БСП и "Възраждане" - против. От "Български възход" смятат, че можем да дадем оръжие само срещу по-модерно западно .

Президентът Румен Радев отново предупреди, че отнемането на въоръжение от Българската армия, без да е попълнено с ново, ще понижи способностите ѝ на фона на войната и напрежението на Балканите. Според него, такъв тип решение ще ни доближи по-близо до въвличане в конфликта.

"Войната, която се разгаря, която, виждате, разширява не само своя пространствен обхват, но разширява и формите на противопоставяне и ние някои от тях ги виждаме. Те пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и някога изобщо тези хора ще рискуват живота си за България? Вярвате ли го? Аз не го вярвам. Още повече, че отнемането на въоръжение в момента от състава на Българската армия, без да е попълнено с нови образци военна техника, което е един много дълъг процес, ще задълбочи дефицита от способности на БА за един дълъг период от време, в което се влошава средата на сигурност не само на север от нас, а и на Балканите", коментира държавният глава.

Украйна има нужда от въоръжения, които изпрати в специален списък до страните членки на НАТО. В него са включени ракети С-300 и МиГ-29, които догодина има вероятност да приземим заради изтекъл ресурс, стрелкови боеприпаси за "Калашников" и други.

Гласовете на ГЕРБ-СДС, ДБ, ПП и ДПС са "за" изпращане на оръжие. С известни вариации в предложенията си, и ГЕРБ, и ДБ смятат, че изпращайки оръжие на Киев, можем да се сдобием с по-модерно такова от НАТО. Според тях, подобно решение трябва да мине на заседание на Комисиите по отбрана и външни работи, след което да влезе в Пленарната зала.

От ГЕРБ дадоха заявка още другата седмица решение за изпращане на оръжие за Украйна може да е факт, ако са структурирани комисиите и решението е минало през тях. 30 държави до момента са предоставили оръжия на Украйна - от съветски тип оръжия до модерни такива.

"Ние целим с това решение именно да наваксаме това, което правителството "Петков" не успя да направи", заяви депутатът от първата политическа сила Даниел Митов.

Христо Иванов от "Демократична България", от своя страна, застана зад идеята, че постоянното плашене на хората поставя въпроса - каква позиция всъщност заема президентът Радев.

"Този, който иска да бъдем ние неутрални спрямо действията на всички съюзи, в които ние участваме, и ЕС и НАТО, който през цялото време аргументира, че ние не трябва да подкрепяме санкциите, не трябва да подкрепяме усилията на Украйна, всъщност работи за вариант, в който Русия надделява", допълни Иванов.

"Това, което ние се разбрахме днес на председателски съвет, е бързо и експедитивно формиране на постоянните комисии в НС, в срок до края на тази седмица, така че този въпрос, естествено, първо, трябва да мине през едно съвместно заседание на Външна комисия и да се вземе да се направи един дебат, добър и това решение да влезне в зала. Ние вече сме изразили нашата принципна подкрепа", каза Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната".

"След 24 февруари и руската агресия срещу Република Украйна позицията на ДПС по тази тема е кристално ясна и последователна. Ние сме партия на действията, а не на празните думи. Мисля, че е достатъчно ясно", Станислав Анастасов, ДПС.

"Даването на оръжие на Украйна би въвлякло България във военния конфликт и ще гласуваме против по всички предложения. Мисля, че има вече две такива - на ДБ и на ГЕРБ. Искаме мирно решаване на конфликта и по дипломатически път", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Предвид това, че има мнозинство от евроатлантици в парламента, ако всички направят това, което казват, че искат да направят, очевидно е, че това решение ще бъде взето. Разбира се, ще направим всичко необходимо по силите си да убедим състава на НС, че решението не е добро, ще организираме протести", представи позицията на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Позицията ни ще бъде изключително балансирана - ако има възможност за подмяна с по-нови оръжия, да, ако не - не даваме нищо", категоричен е лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички сгради в ЕС трябва да станат енергоефективни до 2050 г., решиха енергийните министри в Люксембург
Всички сгради в ЕС трябва да станат енергоефективни до 2050 г., решиха енергийните министри в Люксембург
Берое: Не сме за смяна на Кашай, а за сериозна реформа в българското съдийство
Берое: Не сме за смяна на Кашай, а за сериозна реформа в българското съдийство