НОВИНИ

Социалните служби осигуриха закрила за дете, което 3 години нямаше акт за раждане и ЕГН

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 26.04.2023
5149
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Развръзка с дете, отглеждано три години без акт за раждане и ЕГН заради отказ на майка му да го регистрира. Случаят е от пловдивското село Иван Вазово и за него ви разказахме в новините на БНТ през есента. Детето вече има законно име и служебно издадени документи. То се казва Атанас, а не Буда, както го е наричала досега майка му. Със съдействието на социалните институции и прокуратурата детето е със статут на временна закрила, а за майката се полагат специализирани здравни грижи в Пловдив.

Къщата, в която Галя Танева отглеждала до вчера своя син, е без ток и вода. Майката предпочитала изолиран начин на живот, а в двора ги пазели десетки кучета. Детето си родила сама в дома си през 2019 г. и отказвала всякаква помощ от социалните служби.

"Тя е затворена, в нейната къща не се допуска никой, с какво се хранят, как живеят, искаме да ѝ помогнем, нищо лошо, нищо лошо", заяви Лиляна Димитрова – специалист ГРАО, кметство Иван Вазово.

Заради липсата на ЕГН всички опити да се прецени дали детето е в риск пропадали. През октомври миналата година Районният съд в Пловдив задължи община Калояново да издаде служебно акт за раждане на детето на Галя.

"Вече има, има акт за раждане. Кръстили сме го Атанас по това, че нейният баща се казва Танко, а Атанас и Танко тук е горе-долу едно, в нашето село", коментира Димитрова.

Вчера в присъствието на полиция, прокуратура, психиатър, социални работници и лекари Галя е изведена принудително от дома си и с постановление на съда е настанена в психиатрично заведение за експертиза.

"Детето е изведено от семейна среда с цел гарантиране на неговата безопасност, тъй като остава без родителски грижи. Физически изглежда много добре за възрастта си, от малкия контакт, който създадохме с него, детето беше много спокойно, уравновесено и произнасяше отделни думи. Категорично заявявам, че детето не е отнето от майката. Наложената мярка за закрила е за това, че то временно остава без родител", каза Магдалена Даргова от ДСП Хисаря.

По информация на БНТ детето е настанено в приемно семейство и се чувства добре. То ще има личен лекар и ще може да посещава детска градина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски срещу ЦСКА в четвъртфиналите в Националната баскетболна лига при мъжете
Левски срещу ЦСКА в четвъртфиналите в Националната баскетболна лига при мъжете
Продължава тенденцията депозитите да са много повече от кредитите
Продължава тенденцията депозитите да са много повече от кредитите