НОВИНИ

Продължава тенденцията депозитите да са много повече от кредитите

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:10, 26.04.2023
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава тенденцията депозитите да са много повече от кредитите и в края на миналата година са се увеличили с 5.9 милиарда лева. За последното тримесечие на 2022 година най-много са нараснали влоговете на домакинствата - с 3 милиарда лева. Това сочат данните на БНБ. На този фон днес Централната банка повиши процента на задължителните минимални резерви, които банките трябва да поддържат. На практика този ход трябва да подейства ограничаващо на кредитната активност и инфлацията, а с това и лихвите ще тръгнат нагоре.

С оповестените мерки днес БНБ дава път към озаптяване на бурното отпускане на кредити. Цветомира Василева работи като администратор на хотел и е сред тези, които нямат кредити. Не мисли и да тегли. Решението си е взела преди това на БНБ.

"Избягвам да имам кредит. Не ми е нужен. Изплащала съм кухненски уреди, но не съм теглила. Не искам да стигам дотам, освен ако наистина не ми се налага нещо, не става въпрос за кола да изтегля кредит, а нещо, за което нямам парите", каза Цветомира Василева, администратор на хотел.

Централната банка реши да повиши ставката на задължителните минимални резерви от 10% на 12%. И така да се ограничи кредитирането. По замисъл този ход би трябвало да подейства ограничаващо на кредитната активност, тъй като намалява разполагаемия ресурс за отпускане на нови заеми.

"Някои от потребителските и ипотечните заеми също ще започнат да поскъпват, зависи как е структуриран договорът. Очаква ни един период, в който лихвите ще бъдат относително по-високи. Защото ние преживяхме периода, в който бяха ненормално ниски. Така че част от инструментите за борба с инфлацията е повишаването на лихвите, с цел част от тези свободни пари, коити са на пазара и които не са покрити от другата страна със стоки и услуги, да се приберат обратно", заяви банкерът Левон Хампарцумян.

"БНБ е много обрана. Тя казва - вижте, рязкото повишаване на задлъжнялостта може да доведе в бъдеще до затруднения на определени кредитни портфейли, които са били по-агресивни. Това е, което казва БНБ - нито повече, нито по-малко. Тя не предсказва криза, предупреждава да се внимава", заяви Левон Хампарцумян.

"Трябва да видим с какъв темп ще нараснат тези лихви. Защото, ако темпът е като в Западна Европа... Не знам дали българите са наясно, но в момента те получават по ипотечните кредити и по кредитите за бизнеса, получават най-евтиния кредит в Европейския съюз, освен може би във Франция. Но ако започнат да растат така бързо, както в ЕС, това означава до края на годината удвояване на лихвената тежест, което ще повлияе много негативно, ще затрудни изключително хората, които са взели кредит, чието обслужване е на ръба на възможностите им", каза Петър Илиев, анализатор.

Според последните данни на БНБ в края на миналата година общата сума във влоговете на граждани надминава 72 млрд. лв. Цветомира влиза в статистиката на хората, които имат депозит. Той е малък и не разчита на него.

"Той е дългосрочен. Просто съм го оставила там, защото имах някакви пари и исках да ги сложа някъде, за да не ги държа вкъщи. Но няма смисъл, защото лихвите са такива, че не може да се спечели. Имам примерно някакви спестявания и от време на време като не ми стига, взимам оттам", заяви Цветомира Василева, администратор на хотел.

Според банкера Левон Хампарцумян обаче увеличаването на депозитите значи доверие в банковата система.

"И означава работеща икономика, в която една част от хората, които печелят, имат възможност да спестяват. Както по кредитите така и по депозитите можем да очакваме период с по-високи лихви, сега динамиката няма да бъде драматична, по-скоро постепенна", каза Левон Хампарцумян.

"Това означава, че има едни излишни пари в населението, които вместо да увеличават инфлационния натиск, т.е. да увеличават цените на стоките и услугите, те се спестяват, което дава повече сигурност на гражданите, което дава потенциал на банките да отпускат сравнително евтини кредити и да увеличават своята ликвидност, което увеличава стабилността им", заяви Петър Илиев.

Петър Илиев напомня и златното правило.

"Взимате така кредита, че вноските по него да са не повече от 30% от месечните ви разходи, иначе може да стане много неприятно", заяви Илиев.

А за хората като Цветомира остава надеждата доходът им да се увеличи толкова, че да могат да отделят пари за спестявания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалните служби осигуриха закрила за дете, което 3 години нямаше акт за раждане и ЕГН
Социалните служби осигуриха закрила за дете, което 3 години нямаше акт за раждане и ЕГН
Ще бъде ли удължена програмата за ваксинация срещу грип на възрастните хора?
Ще бъде ли удължена програмата за ваксинация срещу грип на възрастните хора?